CONFLICTE A L'ÀFRICA CENTRAL
Crònica 03/04/2011

El govern legítim de La Costa d'Ivori assetja el palau presidencial

L'ofensiva final de les tropes del president legítim de la Costa d'Ivori es va centrar ahir en el palau presidencial d'Abidjan, la capital econòmica. El president sortint va tornar a rebutjar la rendició.

àlex Gutiérrez Pascual
3 min
Soldats de les forces lleials al president legítim seuen al darrere d'un tot terreny que circula als afores d'Abidjan, la capital econòmica de la Costa d'Ivori.

Les tropes del president sortint de la Costa d'Ivori, Laurent Gbagbo, van plantar cara ahir en els combats amb les forces del cap d'estat ivorià reconegut internacionalment, Alassane Ouattara. Els dos dirigents mantenen un conflicte polític des de les presidencials del novembre del 2010, en què Ouattara va resultar guanyador, que en les últimes setmanes ha derivat en un enfrontament militar. Mentre Gbagbo no reconeix el guanyador d'aquests comicis i es nega a abandonar el poder, Ouattara ha llançat una ofensiva per recuperar el poder. I Abidjan, la capital econòmica del país, és l'escenari dels últims enfrontaments.

En aquesta ciutat es van poder escoltar durant el matí trets i explosions de bombardejos d'alta intensitat a prop del palau presidencial, segons va informar l'agència de notícies Reuters. També hi va haver enfrontaments en algunes bases militars i als voltants de la residència de Gbagbo.

Un altre dels escenaris de violència entre els bàndols rivals a la capital econòmica del país van ser els voltants de la seu de la televisió estatal. La cadena, que havia deixat d'emetre divendres pels atacs de les forces d'Ouattara, va reprendre ahir les emissions després de tornar a les mans de les tropes lleials a Gbagbo.

Les forces d'Ouattara van continuar els atacs, però es van trobar amb la resistència dels lleials a Gbagbo. "Lluitarem fins a la mort per defensar el nostre territori. O morim o guanyem", va assegurar a Reuters Noel Dago, un milicià de Gbagbo. "Hi ha molts morts als dos bàndols, però el més decidit és el que guanyarà", va afegir.

Massacre a Duékoué

Els últims dies d'ofensiva per part de les tropes lleials al president legítim han estat tan durs que només en una població hi ha hagut almenys 800 víctimes. El Comitè Internacional de la Creu Roja va corroborar ahir aquesta xifra de morts, que segons l'organització es van produir totes dimarts a la població de Duékoué, a l'oest del país. Un extrem que va aclarir la Federació Internacional de Drets Humans, segons la qual aquesta mateixa xifra de víctimes s'ha produït des de l'inici del conflicte, i no en un sol dia. De tota manera, si es confirma aquest balanç, el conflicte a la Costa d'Ivori pot haver deixat ja al voltant de 1.300 víctimes des que va esclatar després dels comicis presidencials.

Les forces lleials a Ouattara i els membres del seu govern van voler matisar aquesta xifra. En unes declaracions a l'agència de notícies AFP, el portaveu militar Seydou Ouattara va assegurar ahir que totes les persones mortes a les mans d'aquest exèrcit aquesta setmana a Duékoué eren combatents de les tropes de Laurent Gbagbo. "Els milicians no són civils. A partir del moment que estan armats, són considerats combatents. Cal evitar qualsevol confusió", va explicar.

La portaveu del president legítim, Anne Ouloto, va afegir més matisos a aquest recompte de morts de la Creu Roja. "Hi ha hagut combats entre les forces republicanes -pro Ouattara- d'una banda, i mercenaris liberians i milicians, sovint joves de la regió, de l'altra", va explicar Ouloto a AFP. "És massa aviat per anunciar les xifres, acusar ningú o determinar-ne la responsabilitat", va afegir Ouloto, que considera que cal esperar els resultats d'una investigació de l'ONU.

La xifra de l'ONU

La missió de l'ONU a la Costa d'Ivori (ONUCI) va rebaixar aquesta xifra i va assegurar que 330 persones havien estat mortes entre dilluns i dimecres en aquesta població de l'oest del país, la majoria de les quals a les mans de les forces d'Ouattara. Segons l'ONUCI, més d'un centenar d'aquestes persones havien estat assassinades per mercenaris al servei de Gbagbo.

D'altra banda, ahir ja eren al voltant de 1.400 els estrangers evacuats a un campament militar francès als afores d'Abidjan a causa de l'augment de la inseguretat.

stats