EL PROCÉS DE PAU
Crònica 30/09/2011

El lehendakari defensa el trasllat dels presos a Euskadi

El president del govern basc ha presentat al Parlament de Vitòria un gran acord per a la concòrdia. El pla inclou una revisió de la política penitència de la dispersió dels presos bascos arreu de l'Estat.

Daniel Gómez
2 min

Bilbao.El president basc va constar que el sistema democràtic ha derrotat el terrorisme i que Euskadi viu "un nou temps", perquè res no altera des de fa mesos la convivència ciutadana: ni es produeixen atemptats ni tampoc cap partit polític reivindica ja la violència. Davant aquest escenari que apunta cap a la fi del cicle d'ETA, Patxi López va presentar al Parlament de Vitòria "un gran acord per a la concòrdia".

Entre les iniciatives que va plantejar destaquen una política penitenciària "consensuada" i "flexible" que faciliti un "acostament progressiu" dels presos d'ETA a centres del País Basc, sempre que aquesta mesura "afavoreixi la seva reinserció social", i també la legalització de "totes les sensibilitats polítiques que accepten el sistema democràtic i assumeixen el compliment de la legalitat". López, doncs, va defensar acabar amb la dispersió dels reclusos -iniciada a la dècada dels anys 80 pel govern de Felipe González- i legalitzar Sortu, el nou partit de l'esquerra abertzale, que està pendent que el Tribunal Constitucional resolgui un recurs contra la prohibició dictada pel Suprem.

Sense contrapartides

Altres iniciatives d'aquest pla per a la convivència inclouen exigir a ETA que desaparegui "sense contrapartides ni condicions", el reconeixement públic de les víctimes del terrorisme i sol·licitar als presos que trenquin definitivament amb ETA. López també va descartar aplicar el dret d'autodeterminació als bascos, ja que és partidari del "dret a conviure junts", que va definir com "l'expressió de la voluntat de pertànyer a la mateixa comunitat".

El PP -únic soci de govern del PSE- va advertir a López que no es pot rebaixar "el llistó democràtic", i va rebutjar la modificació de l'actual política penitenciària perquè, en opinió d'Antonio Basagoiti, ETA no ha desaparegut encara i "qui s'ha de moure no és el govern espanyol, ni cap ministre, sinó ETA i els seus delinqüents empresonats".

Inacció de govern

Només el PSE, Eusko Alkartasuna i Aralar donen suport a la proposta del lehendakari d'acabar amb la dispersió, mentre que el PNB sospita que López ha introduït en el debat el problema dels presos per amagar la seva inacció de govern i també perquè és un tema "amb morbo" que "obre diaris i aconsegueix titulars". A més, el portaveu penabista, Joseba Egibar, es preguntava com gestionarà López a partir d'ara aquesta iniciativa que afecta gairebé 800 reclusos. Cal recordar que, a diferència de Catalunya, Euskadi no té la competència transferida sobre les presons situades en el seu territori, que segueixen dependent del govern espanyol.

I això és el que, precisament, li va recordar la formació abertzale Bildu: que les qüestions relatives al col·lectiu de reclusos d'ETA "han estat i continuen estant en mans del PSOE". La coalició abertzale troba que el discurs del lehendakari és "una passa en la bona direcció, però insuficient".

stats