Crònica 06/12/2011

Amb l'esperança de rebre la nòmina per Nadal

Nòmines abans de Nadal i estalvis després. Aquestes són les dues velocitats que preveu la Generalitat per solucionar la situació dels afectats pel bloqueig de dipòsits a la cooperativa agrària de l'Aldea.

Dani Revenga
2 min
El capellà de l'Aldea, Víctor Cardona, prepara, juntament amb Càritas, lots de menjar per als afectats.

TARRAGONA.Un problema de liquiditat. Aquesta és l'explicació que donava ahir la Generalitat al bloqueig dels dipòsits de l'Aldea. Un diagnòstic optimista que permet assegurar que d'aquí pocs dies tornaran a fluir els diners. En una primera fase, que té el seu horitzó en les festes de Nadal, només es recuperaran les nòmines.

Aquesta injecció de diners, juntament amb els 30.000 euros que ha mobilitzat la Diputació de Tarragona per fer front a les necessitats més bàsiques, hauria de permetre pal·liar els efectes més extrems d'aquest episodi. L'alcalde de l'Aldea, Dani Andreu, va explicar ahir a la nit als afectats en una assemblea que, a partir d'ara, s'analitzarà cas per cas a l'espera que aquesta mateixa setmana s'enllesteixi l'informe definitiu de l'estat de la cooperativa. En una segona fase, la Generalitat preveu també recuperar els dipòsits subjectes a terminis.

Primera fase

El diagnòstic del Govern va sortir d'una reunió ahir al matí a la seu del departament d'Economia, en la qual van participar alts càrrecs de la conselleria i els representants de la cooperativa agrària. Segons el director general de Política Financera de la Generalitat, Jordi Òliva, la base econòmica de l'entitat és "sòlida" i "la majoria o tots" els impositors de la cooperativa agrícola de l'Aldea que tenen dipòsits a la vista podran cobrar abans de Nadal, una primera fase en què es desbloquejarien 1,8 milions d'euros dels 6 milions que es calcula que s'han vist afectats pel col·lapse de l'entitat.

La directora general de l'Institut Català de Crèdit Agrari (ICCA) i encarregada del Govern d'ajudar l'entitat a reconduir la situació, Divina Alsinet, va reblar que "es tracta d'un problema local de liquiditat, originat per un col·lapse de la gestió que es podria reconduir durant les properes setmanes".

Alsinet va afegir que el cas de l'Aldea "no s'ha d'extrapolar" i va manifestar la seva confiança en el sector agrícola. També va llançar un missatge de tranquil·litat l'advocat de la cooperativa, Jordi Fernández, que va assegurar que tots els impositors cobrarien els seus diners, tot i no precisar terminis.

Suport tècnic i assessorament

La Generalitat considera que per solucionar aquest "mal plantejament financer" d'unes millores en els camps dels socis de la cooperativa no caldran avals ni crèdits, sinó només "suport tècnic i assessorament financer". És per això que recomana recuperar la normalitat de l'activitat productiva per redreçar la situació.

En aquest sentit, es considera que la imminent venda de la collita d'hortalisses que començarà aquesta mateixa setmana hauria d'aportar una injecció de diners molt important per recuperar liquiditat. Per això, Òliva ha instat els afectats a tornar a la feina per recuperar la normalitat tan aviat com sigui possible. Una crida que comparteix l'alcalde del municipi, Daniel Andreu, que ha animat els veïns a "posar l'espatlla" i anar a collir la fruita i la verdura dels camps.

Andreu considera que s'ha demostrat la viabilitat de la cooperativa i que ara el més necessari és "començar a produir per poder disposar de recursos". L'alcalde va fer aquestes declaracions després d'una reunió que va mantenir a l'Aldea amb la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega.

stats