MAL MOMENT PER ALS SOCIS DE MERKEL
Crònica 07/01/2011

Els liberals alemanys Fan pinya al costat De Westerwelle

El ministre alemany d'Afers Estrangers, Guido Westerwelle, va rebaixar ahir la tensió del seu partit liberal. La cancellera Angela Merkel, però, sap que la crisi del seu soci de govern no està gens resolta.

Isaac Lluch
3 min
El president de l'FDP, Guido Westerwelle, amb tres nois disfressats de Reis d'Orient durant la celebració de l'Epifania amb el partit liberal a Stuttgart, al sud d'Alemanya.

Corresponsal a berlínS'esperava amb molta expectació el discurs d'ahir del vicecanceller alemany, Guido Westerwelle, en la tradicional reunió que cada dia de Reis fa el Partit Democràtic Liberal (FDP). La mala maror que envoltava la cita, amb les bases de la formació en rebel·lió pel descrèdit que arrossega el seu líder tant dintre de la coalició de govern com en les enquestes, havia configurat una intervenció a tot o res per al titular d'Estrangers. I se'n va sortir. Almenys va acabar aparentment satisfet. Els seus crítics van veure en el discurs de Westerwelle una sortida cap a endavant, però ningú no va gosar ahir de matar al rei liberal . La seva mort política va quedar ajornada. El principal soci de Merkel es va endur una enganyosa promesa de fidelitat.

Reforçat per l'aparent unitat al si de la reunió de l'FDP que va tenir lloc a Stuttgart, amb el gest relaxat després d'haver passat les vacances a Egipte, Westerwelle va saber donar brillantor a la feina del govern alemany. El seu discurs no va tenir, però, cap autocrítica, cap nova idea, cap nova visió, però li va bastar per guanyar temps i tranquil·litat en l'inici d'un 2011 en què hi haurà eleccions en set dels setze estats federals del país.

Westerwelle va reaccionar amb solidesa a la pressió que es respira al partit i no va fer esment als precs de dimissió del desembre passat per part dels líders liberals regionals que es presenten aquest any a les eleccions. "Prefereixo una trobada de Reis que sigui complicada i que Alemanya vagi bé, que no una trobada de Reis més plàcida i que Alemanya vagi malament", va destacar. "S'havia dit que aquesta reunió de l'FDP seria especialment dura, però hem tingut el coratge de fer el que havíem de fer, tot i que no hem estat felicitats cada dia. La xifra d'atur ha baixat i no hi ha cap país a Europa que hagi sortit de la crisi econòmica amb més rapidesa. Alemanya està millor que abans de les generals del 2009", va presumir.

A Stuttgart, Westerwelle va agafar aire per a pròximes curses. El seu partit li va atorgar ahir aquesta oportunitat, conscient que la crisi està lluny de solucionar-se. L'home que va dur l'FDP a assolir la xifra rècord del 14,6% dels vots en les darreres legislatives ara és incapaç de treure els liberals del pou de la desconfiança. Les últimes enquestes situen l'FDP per sota del 5 % que permet tenir representació parlamentària. Westerwelle, que és de llarg el polític alemany menys estimat per l'opinió pública, que entén que no dóna la talla diplomàtica per ser titular d'Afers Estrangers i recorda que ha incomplert les seves promeses d'abaixar els impostos, és vist com el principal llast de l'FDP i el govern. "Els sondejos no són la mesura de les nostres creences", va reafirmar-se Westerwelle, que ara precisament posa el seu destí polític en mans dels votants.

El seu futur es decidirà entre febrer i març als comicis d'Hamburg, Renània-Palatinat i Baden-Württemberg. Si la resta de pesos pesants del partit va contribuir ahir a tirar-hi un vel a sobre va ser, en part, per no disminuir les seves opcions en aquestes eleccions amb noves picabaralles.

Amb la vista al congrés federal

A més, la cúpula de l'FDP també està condicionada pel congrés federal del mes de maig a Rostock. La cap del grup parlamentari liberal, Birgit Homburger, i els vicepresidents Rainer Brüderle -també és el ministre d'Economia- i Cornelia Pieper volen renovar llavors els seus càrrecs. I això serà més fàcil si qui es desgasta no són ells, sinó... Westerwelle. Per si el líder no aguanta, el secretari general de l'FDP, Christian Lindner, es va preparant per a un futur tron.

stats