REFORMA DE LES ELECCIONS EUROPEES
Crònica 11/06/2011

Els liberals europeus volen un districte electoral per a Catalunya

Carme Colomina
1 min
Andrew Duff en roda de premsa al Parlament Europeu.

Barcelona.Bulgària té poc més de 7 milions i mig d'habitants i 18 diputats que la representen al Parlament Europeu. Catalunya, amb els mateixos habitants, en té 6. La raó és que a les eleccions europees només hi ha una única circumscripció per a tot l'Estat. El grup dels liberals a l'Eurocambra, del qual forma part Convergència Democràtica de Catalunya, defensarà el mes que ve en el ple d'Estrasburg una reforma de la llei electoral europea que proposa que els estats amb més de 20 milions d'habitants hagin de regionalitzar les circumscripcions electorals en els comicis europeus.

La proposta de reforma, que ha elaborat l'eurodiputat britànic Andrew Duff, preveu també la creació de llistes transnacionals, que escollirien 25 eurodiputats addicionals als 751 elegits a través de les llistes nacionals a cadascun dels estats. Es tracta d'un pas simbòlic cap als partits polítics europeus amb "l'objectiu d'europeïtzar les campanyes", va explicar ahir Duff a Barcelona. "El Tractat de Lisboa va millorar les competències del Parlament Europeu, però no va millorar la legitimitat" de la cambra, creu Duff.

A mesura que l'hemicicle d'Estrasburg ha anat guanyant en nombre de diputats i en capacitat de decisió, més han crescut també l'abstenció i el desconeixement sobre les funcions de la cambra. Aquests 25 eurodiputats escollits en llistes europees serien un "experiment" que, si tingués èxit, es podria ampliar en un futur, confia el seu promotor. La proposta, però, encara ha de passar per un llarg periple institucional. El mes que ve es votarà al ple de l'Eurocambra a Estrasburg. Després l'hauran de discutir també els estats membres i, si hi hagués acord, caldria modificar el Tractat.

stats