MOBILITAT
Crònica 01/07/2011

Els canvis en els límits de velocitat desconcerten autoescoles i alumnes

Els canvis en els límits de velocitat a les autopistes han generat desconcert a les autoescoles i als seus alumnes. Els qüestionaris dels exàmens no s'han modificat, cosa que ha generat molts dubtes.

Marta Català
2 min
A partir d'avui es pot tornar a circular a 120 km/h per les autopistes  i autovies de l'Estat després de quatre mesos a 110.

BARCELONA.Els fòrums d'internet en van plens, i les trucades i consultes són el pa de cada dia a les autoescoles. Avui centenars de persones es presentaran a l'examen de conduir de la Direcció General de Trànsit (DGT), què hauran de respondre si els pregunten a quina velocitat màxima poden circular per una autopista? La resposta A, 120 quilòmetres per hora?, o la resposta B, 110? I fins ahir quina opció havien de marcar?

La nova normativa que recupera la velocitat màxima de 120 km/h a les autopistes i autovies s'aplica a partir d'avui, i els estudiants estan preocupats: "Hola, tornen a canviar la velocitat a 120, els tests d'examen estaran actualitzats?", pregunta una internauta en un fòrum. "Durant la vigència dels 110 km/h no s'han modificat els qüestionaris per no provocar confusió a l'alumne així que a partir de l'1 de juliol, com sempre, «a 120 km/h» és el que s'ha de contestar", explica el president de l'Asso-ciació d'Examinadors de Trànsit (ASEXTRA), Joaquín Jiménez.

Circular de la DGT

L'examinador explica que quan el govern va disminuir la velocitat màxima a 110 fa quatre mesos per reduir la despesa energètica la DGT va enviar un document "per evitar malentesos, per informar els aspirants que havien de respondre les preguntes referents a la velocitat com si no s'haguessin produït modificacions". Una afirmació que corrobora el director de l'autoescola Layetana, Eudald Fabrés, que sempre ha dit als seus alumnes que responguin segons la normativa vigent al Codi de Circulació. Fabrés diu que aquests canvis "sobtats" estan afectant els alumnes: "Treure's el carnet de conduir consisteix a memoritzar i memoritzar, i aprendre's una cosa i que de cop la canviïn crea confusió i dubte". El professor d'autoescola portarà 15 alumnes a examinar-se dilluns, i creu que la lliçó està apresa.

El retorn dels 120 km/h coincideix avui amb la segona operació sortida de l'estiu -després de la de Sant Joan- que s'allargarà durant tot el cap de setmana. Aquesta mesura s'ha pres després de l'abaratiment del preu del petroli (que ha passat de 115 a 108 dòlars) i ha coincidit amb un descens del preu dels carburants a l'Estat espanyol, que en una setmana s'han abaixat un 1,36% en el cas de la benzina i un 2,28% en el del gasoil.

Durant el període de vigència dels 110 km/h el govern espanyol assegura que s'ha produït un estalvi de 450 milions d'euros, mentre que el cost de tornar a adaptar les 6.150 senyals de trànsit amb noves enganxines és de 230.000 euros, el mateix import que ja es va gastar al març per fer aquesta operació.

stats