Crònica 03/04/2011

"Les forces lleials a Ouattara acabaran reconquerint Abidjan"

Pacificador Albert Caramés va ser tècnic de desarmament a la missió de l'ONU a la Costa d'Ivori entre el setembre del 2009 i el desembre del 2010, quan va haver de ser evacuat.

à. Gutiérrez Pascual
2 min
Soldats de les forces lleials al president Ouattara recarreguen municions a Abidjan.

Amb els combats a Abidjan, quins escenaris immediats s'obren a la Costa d'Ivori?

A causa de la tendència dels últims quatre dies, les Forces Republicanes de la Costa d'Ivori, lleials al president legitimat Ouattara, acabaran reconquerint la capital econòmica. És qüestió d'hores que Laurent Gbagbo acabi cedint el poder. Caldrà veure quin serà el clima de tensió o de violència que es pot crear un cop Gbagbo hagi cedit el poder.

Quines opcions li queden al president sortint?

Cada cop són més reduïdes. Si bé la Unió Africana té molt clar que el govern d'unitat ha de ser la solució per a un procés de transició democràtica, de reconciliació del país; tots els estaments nacionals, com el Consell Econòmic i Social, o la mateixa Unió Africana i la comunitat internacional demanen la dimissió de Laurent Gbagbo. Sembla un pas absolutament decisiu, ja que des del bàndol d'Ouattara es demana que es capturi Gbagbo sense que hi hagi cap pèrdua humana, que se'l tracti amb la màxima dignitat humana possible.

Com és la situació de la població desplaçada pel conflicte?

Preocupant, ja que es detecten més de 125.000 refugiats a països fronterers com Libèria o Ghana, però és que es xifren entre 700.000 i un milió de desplaçats a dins del país, especialment els que han hagut de fugir de les zones més conflictives, com Abidjan, i de la zona oest del país.

Què hi poden fer les forces de l'ONUCI i l'exèrcit francès?

Ara mateix tenen una funció primordial que han de reforçar i que no han d'oblidar en cap moment, que és la protecció de la població civil, que és la que més pateix en aquestes situacions de violència armada. S'ha d'assegurar i s'ha de garantir que aquesta població, que ja ha patit prou injustícies i moltes violacions de drets humans, no segueixi patint.

Quins són els principals danys econòmics d'aquest conflicte?

El més simbòlic és el bloqueig de les exportacions de cacau, que suposen al voltant del 43% de les exportacions mundials d'aquest producte. També hi ha el bloqueig de l'accés als comptes bancaris, que ha portat al tancament de gairebé tots els bancs.

stats