EL NOU EXECUTIU DE LES ILLES
Crònica 30/05/2011

La llengua, primera víctima de Bauzá

Enric Borràs
4 min
Victòria conservadora incontestable a les illes balears El 22-M va dur el PP a obtenir el poder a gairebé totes les institucions importants de les Illes Balears, i amb majoria absoluta. La nit electoral, van sortir al balcó de la seu del partit José Ramón Bauzá (al centre) -nou president autonòmic- Maria Salom (a l'esquerra) -nova presidenta del Consell de Mallorca- i Mateu Isern (a la dreta) -futur alcalde de Palma.

El pròxim president de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, preveu començar el mandat "aplicant criteris d'austeritat a l'administració". O sigui: retallant el Govern. Alhora, el PP, que té una majoria absoluta més que sobrada per fer i desfer a totes les principals institucions de l'arxipèlag, es prepara per frenar la immersió lingüística, aplicar canvis importants al sistema educatiu, rebaixar la protecció del català, tancar TV Mallorca i donar més facilitats a la circulació de cotxes. I tot això ho farà amb una oposició debilitada.

Una de les seves primeres mesures -com ja va fer Artur Mas a Catalunya- serà reduir el nombre de conselleries, direccions generals, alts càrrecs i empreses públiques. No ha explicat què farà exactament perquè diu que li falta informació. D'entrada, però, ordenarà una auditoria interna sobre l'estat de comptes de totes les àrees del Govern i el sector públic i després arribaran les tisores. Tot i que no sap quina és la situació real, assegura que li ha arribat que hi ha empreses públiques que ja no poden pagar les nòmines.

Dret a escollir centre i llengua

Un dels àmbits on Bauzá ha insistit més durant la campanya és en educació. Ha promès que no n'abaixarà el pressupost, però si només el manté no n'hi haurà prou per aplicar el que ha promès: la lliure elecció de llengua i de centre. El mateix Bauzá va reconèixer que seria "impossible" aplicar la lliure elecció de centre "al 100%", però pretén assegurar "al màxim" que els pares puguin triar a quina escola estudiïn els fills. El sindicat majoritari del sector, STEI-i, ja ha avisat que és una idea "inviable", hi ha centres que poden tenir fins a deu vegades més sol·licituds que places. A més, el dirigent popular ha promès que es farà una hora més de classe cada dia.

Pel que fa a la llengua, Bauzá vol que els pares triïn quina ha de ser la vehicular de l'ensenyament primerenc. Per fer-ho caldrà derogar el decret de mínims que es va aprovar per unanimitat. També vol canviar la llei de normalització lingüística perquè saber català no sigui cap requisit per treballar a l'administració. Aquestes mesures causen recel en una part important de la societat illenca. La setmana passada l'escriptor Biel Mesquida, al Festival de Poesia de la Mediterrània, que dirigeix ell mateix, va llegir un encès text a favor del filòleg Manuel Sanchis Guarner que era gairebé un manifest contra el PP i va escalfar els ànims del Teatre Principal de Palma.

El PP, però, té altres projectes preparats. A Palma, per exemple, el futur alcalde, Mateu Isern, preveu facilitar les coses als cotxes desmuntant el carril bici de les avingudes, la principal artèria de comunicació del centre de la ciutat. També aturarà el projecte del tramvia de la badia de Palma i reobrirà als cotxes el carrer Blanquerna, que el consistori socialista d'Aina Calvo havia convertit en ús exclusiu per a vianants.

Incògnites al Consell de Mallorca

En canvi, les intencions de la futura presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, són més aviat una incògnita. Gairebé no ha anunciat projectes ni promeses durant la campanya i encara no aclareix què pensa fer amb alguns dels reptes principals de la institució. Aquest és el cas, per exemple, de la segona via de circumval·lació de Palma. Abans que els socialistes i els seus socis prenguessin el poder el 2007, el PP tenia previst fer un Segon Cinturó, una autovia de sis carrils que va generar protestes i molta polèmica. L'encara presidenta del Consell, Francina Armengol, va presentar fa pocs mesos un altre projecte que va anomenar Via Connectora i reduïa uns deu metres l'amplada de l'artèria. Però incloïa molts ponts i enllaços a diferents nivells i va tornar a causar protestes fins i tot entre els partits del Bloc, socis al Govern.

Salom ha superat la campanya sense aclarir si vol una Via Connectora o tornar al Segon Cinturó. Diu que ho ha d'estudiar. Tampoc no ha confirmat si s'han de fer més camps de golf a Mallorca o si permetrà que es faci el Guix, una urbanització que s'havia planejat enmig de la serra de Tramuntana i que el Pacte havia aturat. El que sí que té clar la futura presidenta del Consell, però, és que tancarà Ràdio i Televisió de Mallorca. Aquesta decisió ja ha causat protestes entre els treballadors i el món de la cultura, que defensa la televisió insular perquè és l'única que emet íntegrament en català.

Bauzá ha afrontat les eleccions amb un PP dividit que no va poder escollir un candidat a l'alcaldia de Palma fins a l'últim moment a causa dels enfrontaments interns i que ha patit una escissió de la mà de Jaume Font, que ha fundat la Lliga Regionalista. Però ara el partit està més unit que mai entorn del futur president. En canvi, el PSIB, el més debilitat el 22-M, comença la divisió per triar successor a Francesc Antich, que té intenció de retirar-se de la política. La política amb més possibilitats per dirigir l'oposició és Francina Armengol, però hi ha sectors socialistes que no la veuen adequada. La coalició econacionalista PSM-IV-ExM, en canvi, ha obtingut uns bons resultats i es troba en un bon moment. Però només té quatre diputats. Cinc si es compta el del PSM de Menorca.

stats