COMMOCIÓ EUA CONSEQÜÈNCIES
Crònica 10/01/2011

El llenguatge agressiu De la política, en qüestió

Carl Hulse / Kate Zernike
3 min
Gabrielle, Clarence

The New York Times / Washington.El tiroteig contra la congressista Gabrielle Giffords i dinou persones més en una trobada de barri a Arizona aquest dissabte ha donat lloc al que probablement sigui un debat agre sobre l'odi i la violència en la política dels EUA.

Els motius exactes del presumpte autor del tiroteig encara no estan clars, però una web relacionada amb aquest home, Jared Lee Loughner, conté llargs discursos contra el govern. I sobre el que va propiciar els fets, de seguida ha cridat l'atenció fins a quin punt els nivells d'odi en el llenguatge, les amenaces i les crides indirectes a la violència s'han convertit en una constant en la cultura política d'aquest país.

El xèrif del comptat de Pima, Clarence Dupnik, va semblar que captava l'estat d'ànim en una roda de premsa dissabte al vespre quan va dir que era el moment que el país fes "una mica d'introspecció". "No és estrany que els funcionaris públics rebin amenaces constantment, inclòs jo mateix", va assegurar Dupnik. "Això és el que és trist sobre el que passa als Estats Units: molt aviat no serem capaços de trobar persones amables i raonables que vulguin servir a la funció pública".

En les hores immediatament posteriors al tiroteig contra Giffords, del Partit Demòcrata, i altres persones a l'aparcament d'un supermercat a Tucson, membres dels dos partits van trobar una unitat estranya a causa del dolor. Líders del Partit Republicà com el president de la Cambra de Representants, John Boehner, i el governador d'Arizona, Jan Brewer, van condemnar de seguida els fets violents. El president nord-americà, Barack Obama, va fer una aparició breu a la Casa Blanca i va qualificar el tiroteig d'"acte indescriptible" i va prometre "esbrinar del tot" els fets.

Des de l'atemptat d'Oklahoma City el 1995, mai un esdeveniment havia generat tanta atenció com el fet que l'extremisme, el sentiment contra el govern i, fins i tot, la simple passió política als dos extrems de l'espectre ideològic han creat un clima de foment de la violència. Els efectes negatius d'això sembla que han influït en la capacitat per desmuntar l'esforç dels republicans per mantenir la seva agenda en el nou Congrés i per alterar la narrativa política cap a altres formes.

Ajornada la votació sobre sanitat

La Cambra de Representants havia de votar dimecres la proposta de la nova majoria republicana per revocar la llei de la sanitat, que tant havien desitjat els seus partidaris i que havia encès l'oposició ferotge del moviment Tea Party. El republicà Eric Cantor, el nou líder de la majoria, va indicar aquest dissabte que s'ajornaven aquesta votació i altres punts de l'activitat parlamentària previstos.

El primer text de la legislació sobre la sanitat va encendre els ànims que van donar lloc a les concentracions als ajuntaments organitzades per legisladors demòcrates durant l'estiu del 2009. I s'ha generat una ira i un recel creixents sobre el govern, les seves finances i els seus objectius, amb un discurs alimentat, en part, amb programes de televisió talk show i pàgines d'internet.

El Tea Party ha condemnat el tiroteig i l'ha desvinculat de motius polítics. Però altres asseguren que és complicat separar els fets del polèmic origen del debat al voltant d'Obama i les polítiques del Partit Demòcrata dels últims dos anys.

"És just dir -en el clima polític actual i donada la retòrica política d'avui dia- que molts han contribuït a crear nivells de crítica tan violenta que de ben segur han contribuït a l'ambient que transpira aquest succés", diu un comunicat publicat pels líders del Consell Nacional Demòcrata Jueu. Giffords és el primer membre de la Cambra de Representants del seu estat.

En les últimes votacions a la primavera sobre el sistema sanitari, el to del llenguatge contra alguns legisladors va tornar a pujar, amb manifestants fora de la Cambra de Representants insultant i criticant alguns parlamentaris. Les oficines d'alguns demòcrates, inclosa la de Giffords a Tucson, van patir actes vandàlics.

stats