Crònica 02/07/2011

La llibertat de Strauss-Kahn sacseja de nou la política francesa

El cas Strauss-Kahn encara no està tancat, però els francesos ja fan apostes sobre el possible retorn a la política de l'home que liderava els sondejos per guanyar la propera presidència de l'Elisi.

Cristina Rivas
2 min
La secretària del Partit Socialista francès, Martine Aubry, ahir, a Lilla.

PARÍSDe la sorpresa a l'emoció, de l'esperança a la prudència. A les files socialistes, la inculpació de Strauss-Kahn havia suposat un cop massa fort: ell era el candidat ideal, el líder carismàtic que havia de tornar al socialisme francès l'entitat perduda i el preferit a totes les enquestes. Justament quan el socialisme francès començava a girar full de la inculpació del seu líder natural i encarava un procés de primàries, el gir judicial que es va viure ahir a Nova York va tornar a capgirar totes les expectatives. Alguns, els partidaris més fervents del que va ser "el candidat" per batre Nicolas Sarkozy, els que encara no havien paït la caiguda del seu amic i director de l'FMI, li van tornar a obrir ràpidament la porta. De sobte, el paisatge polític de França podia canviar novament i els companys de files més fidels a Strauss-Kahn van tornar a revifar la possibilitat de proposar-lo per a la campanya presidencial pel 2012. "França necessita la seva competència, el seu talent i la seva influència internacional", declarava l'exministre Jacques Lang, un dels pesos pesants del PS. El diputat per París Jean-Marie Le Guen va apuntar directament cap a la batalla presidencial del 2012 i "el rol important" que hi podria jugar DSK. "Una certa forma d'esperança reneix", va afirmar poèticament a l'emissora France Info.

Primàries en suspens?

Michèle Sabban, vicepresidenta de l'Illa de França, va demanar explícitament "als candidats declarats a les primàries socialistes de suspendre-les temporalment per donar temps a Dominique". "Aquesta hipòtesi no està a l'ordre del dia", es va afanyar a precisar el portaveu del Partit Socialista, Benoit Hamon, que en nom del partit es declarava "alleujat" per la notícia. Tota la plana socialista s'ha mostrat esperançada que l'alliberament de Strauss-Kahn pugui suposar el principi de la fi d'un linxament mediàtic en què molts veuen una conspiració de la dreta per enfonsar el rival més fort.

François Miquet-Marty, director de l'institut de sondejos Vivavoice, explicava ahir a l'ARA: "L'ombra de DSK, que resorgeix com el fènix, planejarà sobre el cap de Martine Aubry. I això no acaba de ser positiu perquè la candidata pugui construir-se una imatge de líder carismàtica". Per la seva banda, François Hollande, el candidat a les primàries socialistes que en aquests moments lidera els sondejos seguit molt de prop per Aubry, es mostrava ahir "obert a allargar el termini per presentar noves candidatures", que s'hauria de tancar el 13 de juliol.

França va passar ahir de l'eufòria inicial a les crides a la prudència, però el socialisme francès anava a dormir tranquil: es recuperava la dignitat perduda d'una de les seves figures més representatives.

stats