ENSURT A LA CIUTADELLA
Crònica 31/03/2011

La fuga d'una lloba qüestiona La seguretat al Zoo de Barcelona

Suspens màxim durant una hora llarga al voltant del Zoo de Barcelona. La protagonista: la lloba Penélope, que després de saltar la tanca de la seva instal·lació va posar a prova els nervis de bastanta gent.

Maria Ortega
3 min
A la captura del llop 01. Un dels llops ibèrics del Zoo ahir a l'interior de la seva gàbia. 02. Dispositiu especial de la Guàrdia Urbana a les portes del Zoo. 03. El cartell que adverteix de la perillositat dels llops ibèrics des de la reixa de la seva instal·lació.

Barcelona.Un salt de tres metres per sobre d'una tanca amb final electrificat va permetre ahir a la Penélope, una de les cinc inquilines de la instal·lació dels llops ibèrics del Zoo de Barcelona, guanyar-se la llibertat temporal. Pocs minuts fora de reixes, però temps més que suficient, això sí, per erigir-se com la gran protagonista del dia i generar un ampli debat sobre la seguretat al parc. Com i per què va saltar, la lloba? Per afegir més llenya al foc de la polèmica, a més, a la versió oficial -la de l'Ajuntament i la direcció del centre- li van anar apareixent esquerdes amb el pas de les hores.

Si inicialment es parlava de dues llobes fugides, en les primeres informacions de caràcter oficial ja es matisava que la Pénelope havia estat l'única a aconseguir el seu objectiu de llibertat, mentre que el cadell que també havia intentat el gran salt havia estat capturat a temps. Fonts del Zoo, però, van explicar a l'ARA que el cadell en realitat no havia saltat i que, de fet, la lloba s'havia capturat força ràpid al costat de l'Aquarama -molt a prop de la seva gàbia -. El dispositiu especial de cerca, doncs, hauria buscat un cadell que, durant l'hora llarga de batudes, hauria estat dormint dins de la instal·lació. Així ho va criticar, a mig matí, el grup municipal de CiU, que va acusar l'Ajuntament de "no explicar en cap moment" el que realment estava passant.

El cadell dormia

El president del comitè d'empresa, Jesús Cabana, va confirmar aquesta versió i va explicar que en ple moment de confusió, després de l'evidència que una lloba campava al seu aire per l'interior del parc, no es va localitzar un cadell que dormia darrere d'una roca i que "per seguretat es va mantenir el dispositiu especial per localitzar-lo". Més de mitja hora i molta alarma, doncs, buscant un cadell que dormia tranquil·lament.

La psicosi, no obstant això, es va estendre durant molta estona per diferents carrers del districte de Ciutat Vella. Alguns veïns asseguraven que havien vist una lloba pels carrers del barri del Born, i d'altres estaven convençuts d'haver-la vist passejar pel costat del Parlament, al parc de la Ciutadella. La Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra van rastrejar durant prop d'una hora i mitja -des del moment en què el Zoo va activar l'alarma per la fugida de les llobes, quan faltaven pocs minuts per a les onze, fins que es va confirmar que hi tornava a haver cinc llops a la instal·lació, a un quart d'una - els carrers del districte, sobretot a la zona del Born, de l'Arc de Triomf i la Ciutadella.

A dins del Zoo, un cop detectada la fugida de la lloba, es va activar el protocol de seguretat habitual. Així, deu minuts abans de les onze es van tancar les instal·lacions, es van derivar els visitants cap a espais segurs i es va avisar la Guàrdia Urbana per començar els rastrejos. En aquell moment, a l'interior del Zoo hi havia unes 900 persones, la majoria escolars (fins a 17 grups diferents), tal com va explicar el director del parc, Miquel Trepat. Trepat va titllar la fugida de la lloba "d'afer puntual" i va assegurar que, durant els pròxims dies, es farà una revisió exhaustiva de la reixa i del conjunt de la instal·lació per determinar per què la Penélope va aconseguir fugir amb un gran salt. El motiu de la lloba per saltar, segons Trepat, va ser l'arribada d'un nou inquilí a la gàbia del darrere -un bongo-, "que la va fer posar nerviosa", com a la resta de llobes de la instal·lació.

Mentre a fora tothom la buscava, a dins del Zoo els més petits es retrobaven amb el fantasma de les seves pors i convivien amb el gran enemic de la majoria dels seus contes. Per seguretat, el Zoo va optar per concentrar tots els visitants a l'espai dels dofins i oferir als centres que ho volguessin la possibilitat de tornar un altre dia. Els venedors de begudes i menjar tenien ordres de no sortir dels quioscos.

stats