MOBILITZACIONS 19-J
Crònica 21/06/2011

La lluita es concreta als barris

El moviment 15-M ja ha traspassat els límits de la plaça Catalunya des de fa setmanes i, ben engreixat, comença a concretar propostes en barris i ciutats. I aquí no hi ha dos entorns iguals.

Albert Balanzà
3 min
L'assemblea de gràcia evita un nou desnonament, aquest a cop de llei franquista Els indignats , després de la victòria la setmana passada a Sant Andreu, van aturar ahir un nou desnonament a Alegre de Dalt, davant de la discoteca KGB i al costat del solar on hi havia la casa okupada Les Naus. La casa té llogaters però la immobiliària apel·la a una llei del 1964 per fer-los fora si s'hi dóna més alçada. La normativa del districte no ho permet.

Barcelona.L'aspiració de tot nou moviment, en primer lloc, és formar part del paisatge, després aconseguir que triomfi alguna de les seves reivindicacions i, finalment, marcar una època que perduri en la memòria. El moviment 15-M encara és en el primer estadi però ja ningú s'estranya que a la plaça Major d'Olot, a la plaça de la Vila de Badalona o a la plaça de l'Ajuntament de l'Hospitalet hi hagi indignats des de fa dies; en aquest últim espai fins i tot s'hi dorm, com a la plaça de Catalunya de Barcelona.

Trenta-set dies després de la manifestació que va originar el desplegament de la ràbia, un cop superats els 36 que van passar a la Diagonal l'any 1994 els acampats del 0,7% pel desenvolupament -el seu antecedent més clar-, només a Barcelona ciutat hi ha 25 assemblees de barri en funcionament que ja han començat a concretar localment el document de mínims Primeres mesures per a una vida digna aprovat per l'assemblea de l'Acampada BCN. No s'hi valen aquí comparacions numèriques entre les convocatòries de barri, perquè el que en zones de Barcelona com Gràcia o Sants resulta fàcil pot ser una heroïcitat a la Zona Franca o a Ciutat Vella.

Particularment orgullosos de l'evolució del moviment estan els membres de l'assemblea de Sant Andreu del Palomar, que només fa deu dies que es van constituir a la plaça Orfila però que en l'última assemblea a la parròquia de Sant Andreu eren 474 persones ben comptades. "Tornem a ser poble", apunta un dels seus integrants, Ivan Altimira, intentant explicar la dinàmica de debat que s'ha creat entre els veïns i que s'ha concretat en dues grans línies reivindicatives: la sanitat i els equipaments. Com ahir a Gràcia, la setmana passada l'assemblea va aturar el desnonament del Matias, al número 470 de Gran de Sant Andreu, i tot seguit van anar en manifestació al districte, on van ser rebuts pel gerent. Aquesta és la via de diàleg que l'assemblea pretén utilitzar per solucionar la sobresaturació del CAP Sant Andreu (que encara ho estarà més quan tanquin en cap de setmana i a les nits els centres de Trinitat, Baró de Viver i Bon Pastor) i la gestió del casal de joves previst a la Fabra i Coats.

A la Zona Franca, Maria Santiago és una de les veïnes, amb fills, que encapçala una assemblea en què participa sobretot gent gran i que significa la primera vegada en 20 anys que els veïns es troben més enllà de les (poques) entitats organitzades. "Som un barri de currelas i els que s'estan movent són pares que adverteixen els fills que, si no lluiten, perdran el que tenen", diu la Maria. A la Zona Franca, a la plaça de la Marina, hi ha reunió setmanal i cassolada des de fa vint dies, i la principal reivindicació és el compliment dels terminis de la L9 del Metro. "De plaça Cerdà a la Bauhaus les obres estan aturades mentre que al tram Fira-Aeroport, no: quina casualitat", ironitza. L'assemblea de la Zona Franca ja treballa per trobar un espai propi que doni seguiment a les trobades i La Bàscula, el centre cívic del carrer del Foc, té tots els números.

De l'Hospitalet als seus barris

A l'Hospitalet, a l'altra banda de la frontera , el moviment 15-M complirà dijous un mes de convocatòries sota els arbres de la plaça de l'Ajuntament amb la novetat de l'extensió imminent als dotze barris de la ciutat. L'assemblea, que ja té, de fet, una primera expansió a Pubilla Casas, anirà en aquest objectiu de la mà de les associacions de veïns, que en els últims anys ja s'han enfortit a través de les assemblees d'aturats, de la renascuda plataforma L'Hospitalet Sense Vies o de la lluita contra els desnonaments. "Volem fer més viu el moviment veïnal", apunta Noemí Muñoz, una de les integrants de l'assemblea.

I l'habitatge en general i els desnonaments en particular, un drama que a l'Hospitalet registra tres casos cada dia i que és símbol d'un autèntic problema social al barri del Gornal, és la peça més útil sobre la qual treballa el moviment 15-M a la ciutat. Muñoz també admet, malgrat que l'acampada es fa a les portes de l'Ajuntament, que el diàleg amb les institucions "està molt verd". Però mentrestant la idea va sumant adeptes: amb els treballadors de Bellvitge, amb els aturats, amb tothom.

stats