Crònica 20/03/2012

La lluita opositora arriba a un barri benestant de Damasc

Anne Barnard
3 min
ENFRONTAMENTS A DAMASC  Diferents habitatges es van incendiar a causa dels incidents de la matinada.

THE NEW YORK TIMES / BEIRUT.Un grup de soldats desertors de l'exèrcit sirià van portar ahir la revolta fins a un barri benestant de Damasc, on es van enfrontar amb les forces de seguretat del règim en el que es considera el xoc més violent registrat fins ara a la capital siriana des que va començar l'aixecament contra el president sirià, Baixar al-Assad, ara fa un any.

Els episodis de violència són molt poc habituals a Damasc, que ha quedat al marge de les protestes contra Al-Assad que han sembrat el país de matances i caos. Aquests incidents a la capital sorgeixen just quan l'exèrcit del règim ha iniciat una ofensiva contra els enclavaments rebels arreu del país, d'Idlib -al nord- fins a Daraa -al sud-, on va començar l'aixecament el març passat.

L'Observatori Sirià dels Drets Humans, un grup opositor amb seu a Londres, va assegurar ahir que fins a 18 membres de les forces de seguretat haurien mort en els enfrontaments. Per la seva banda, l'agència oficial de notícies va informar que dos membres de les forces de seguretat i dues persones més havien mort en un atac contra "el cau d'un grup terrorista armat" a Damasc. És impossible verificar de manera independent els diferents recomptes de víctimes a causa de les restriccions que el règim sirià imposa a la informació. Però alguns testimonis presencials contactats per telèfon van explicar que va ser extraordinari veure aquesta mena d'enfrontaments en una àrea fortament vigilada de Damasc, tan pròxima a instal·lacions crucials de seguretat i residències de figures poderoses del país.

"És el primer cop que hi ha un enfrontament tan a prop i tan fort", va assegurar per telèfon una dona de negocis que no va voler ser identificada i que viu al costat d'on va passar tot. "Vam estar desperts i no vam poder dormir fins a les cinc de la matinada", va dir. Els enfrontaments van començar cap a les dues o les tres de la matinada amb diferents explosions, segons alguns testimonis, i van anar seguides de foc d'armes automàtiques i helicòpters patrullant amb focus per sobre del districte de Mezzeh, on viuen empresaris i on hi ha les oficines de l'ONU i també residències diplomàtiques.

Un veí va explicar que es van sentir tres explosions i que va veure un intercanvi de trets entre dos edificis. Aquest home, que només es va voler identificar amb el nom de Moaz, va assegurar que la batalla va durar tres hores i que les forces governamentals van evacuar l'edifici residencial i van tallar l'electricitat abans d'iniciar l'atac. "Hem tingut una nit terrible", va dir una altra resident de la zona, que va assegurar que va preferir que la seva filla no anés a l'escola ahir i es quedés a casa.

La zona de Mezzeh on hi va haver els enfrontaments dilluns a la matinada és de cases unifamiliars alineades al costat de l'autopista que porta a un aeroport militar. És un indret benestant on habiten sirians de diferents ètnies i tendències polítiques i que acostumen a tenir una vida cosmopolita amb un peu posat a l'estranger en forma de negoci o de doble ciutadania.

Rússia fa pressió sobre Al-Assad

Els enfrontaments a Damasc van coincidir amb l'arribada d'un equip d'observadors internacionals enviats per Kofi Annan, el representant especial per Síria de l'ONU i la Lliga Àrab, que fa dies que intenta que les parts en conflicte a Síria s'asseguin a dialogar i que s'obri una via que permeti l'accés d'ajuda humanitària al país.

Ahir també va semblar que Rússia, el principal aliat d'Al-Assad a l'estranger, estava exercint pressió sobre ell per permetre una pausa diària en els combats que faciliti l'arribada d'ajuda a les víctimes del conflicte.

stats