CONSUM ENERGÈTIC
Crònica 28/03/2012

La llum pujarà fins a un 7% des de l'abril

El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va concretar ahir la pujada de la tarifa elèctrica d'últim recurs que va avançar fa uns dies. La factura s'incrementarà entre el 5% i el 7% a partir de diumenge.

Beatriz Arias
2 min
La llum pujarà fins a un 7% des de l'abril

BARCELONA.Conscient de la impopularitat de la mesura, José Manuel Soria va atribuir el pròxim encariment en el rebut a la interlocutòria dictada pel Tribunal Suprem. La sentència obligava el govern espanyol a compensar el desajust de 1.500 milions d'euros generat perquè al gener no es va augmentar prou la part regulada de la tarifa elèctrica. Aquesta decisió va contribuir a incrementar el creixement del dèficit de tarifa -la diferència entre els ingressos i la despesa del sistema elèctric, que està calculat en 24.000 milions d'euros acumulats durant els últims deu anys-. L'alt tribunal recollia així les queixes de dues companyies elèctriques, Endesa i Iberdrola, que van presentar un recurs contra la congelació del rebut de la llum que el PP i el PSOE van pactar el juny de l'any passat. Al gener, la variació a l'alça en els peatges es va compensar amb la caiguda del cost de l'energia. Això va suposar que es congelés la tarifa que paguen els consumidors acollits a la TUR.

El ministre va explicar que els usuaris no seran els únics que carregaran amb aquest deute, sinó que les operadores i els comptes públics també hauran de fer sacrificis. Si no hagués estat així, i segons càlculs del ministre, el rebut s'hauria d'haver encarit un 40%, però finalment s'apujarà entre el 5% i el 7%. "El consumidor no pot suportar tota la càrrega del desajustament", va dir Soria, i va afegir: "Espanya no està en condicions d'assumir una càrrega d'aquestes característiques".

En el consell de ministres de divendres s'explicaran les propostes concretes que el govern espanyol té pensades per reduir el dèficit tarifari, segons va avançar el ministre. El que no va confirmar, no obstant, és si també es concretarà com es farà finalment el repartiment de la pujada.

La TUR -a la qual s'acullen 20 milions de contractes- és la tarifa utilitzada per la pràctica totalitat dels consumidors domèstics i per moltes petites i mitjanes empreses. El cost es revisa cada trimestre i està format per dos components: els peatges que retribueixen els costos regulats del sector (i que fixa el govern espanyol) i el preu de l'energia que s'acorda en subhasta. Cadascun d'aquests components suposa la meitat de la factura.

Uns 20 milions d'usuaris afectats

Les organitzacions de consumidors van reaccionar ahir mateix a l'anunci de pujada i van coincidir a demanar que l'augment de diumenge sigui l'últim de l'any.

L'organització de consumidors Facua estima que la mesura comportarà un encariment d'entre 3,7 i 5,2 euros mensuals en la factura d'un usuari mitjà, impostos indirectes inclosos, i considera que l'increment és desproporcionat.

En la mateixa línia, l'Organització de Consumidors i Usuaris, OCU, va alertar que l'increment podria portar a la fallida moltes economies domèstiques. Per la seva banda, la Confederació de Consumidors i Usuaris va demanar al govern espanyol que la subhasta elèctrica sigui més transparent. En la seva opinió, això faria que el dèficit tarifari s'anés eixugant gradualment.

stats