Crònica 16/11/2011

La lògica dels mercats

Joan Carles Amaro
2 min
Les borses van patir ahir, altre cop, una jornada de pèrdues.

PROFESSOR DE FINANCES D'ESADEL'Estat ha hagut d'oferir més d'un 5% per col·locar les lletres a 12 i 18 mesos. Són els interessos més alts per col·locar deute públic a curt termini pagats pel Tresor en els últims 14 anys. Els motius que hi ha al darrere d'aquesta elevadíssima prima de risc són diversos i es poden enumerar:

1. Falta de liquiditat: el volum de negoci als mercats de deute fix ha disminuït força, per la qual cosa qualsevol operació (generalment a la baixa) pot afectar significativament els preus de mercat.

2. Elevada incertesa sobre el futur econòmic de la Unió Europea i d'Espanya: la crisi grega i la italiana han fet pensar en la viabilitat de la UE i han disparat totes les alarmes. Les febleses de l'economia espanyola ja són conegudes: mercat laboral poc flexible, atur, balança comercial deficitària, sistema financer en reestructuració i amb problemes de solvència i dèficit públic creixent. Aquest panorama inquieta l'inversor de renda fixa, que busca sobretot seguretat en la seva cartera. El suport del BCE als països perifèrics, adquirint deute públic, ha servit per frenar pujades puntuals de les primes de risc, però no ha resolt el problema de base.

3. Necessitats financeres a curt termini elevades: el Tresor té venciments per al 2012 de més de 115.000 milions d'euros. Els mercats no veuen fàcil assumir aquests pagaments i castiguen especialment el deute a curt.

4. Tampoc el futur polític a Espanya sembla engrescador, tot i que esperem que la gestió de la cosa pública millori.

Davant d'aquest panorama, què poden fer els preus del deute espanyol? Baixar. I les primes de risc? Pujar. És qüestió de lògica. La que van aplicar ahir els mercats, portant la prima de risc del bo espanyol respecte a l'alemany a dalt de tot.

stats