Crònica 10/10/2011

El luxe i l'ostentació impulsen l'economia de la nova Rússia

Bricio Segovia
2 min
El luxe i l'ostentació impulsen l'economia de la nova Rússia

MoscouUn home al volant d'un clàssic Lada amb un uixanka -el típic barret rus- seria una postal habitual de l'època soviètica a Moscou. Aquesta imatge no ha canviat gaire. Ara bé, hi hauríem d'afegir al costat un Porsche Cayenne conduït, probablement, per una jove enganxada a un smartphone . La nova generació de russos han abraçat el capitalisme i l'ostentació, que s'han convertit en el seus leitmotivs a la vida, tot i que hagin de demanar un microcrèdit per pagar-se un chihuahua, condemnat a pelar-se de fred dins d'una bossa Louis Vouitton. El nivell de consum passa pel seu millor moment a Rússia, un país que concentra el nombre més gran de rics del món i que en els últims anys s'ha convertit en seu del mercat de luxe.

Lluny de la crisi econòmica

La crisi financera internacional sembla que encara no hagi fet presència a Moscou. A sis euros el cafè i amb lloguers que difícilment baixen dels 1.000 euros per un estudi, la ciutat s'ha guanyat una posició entre les més cares del món. Els sous continuen baixos, però els russos s'han acostumat a viure al dia i mantenir així l'economia del seu país activa.

Cada cop són més els russos que visiten l'estranger, i es preveu que aquest any facin més de 60 milions de viatges, una xifra rècord en la història d'un país que ha après ràpidament a deixar enrere l'era comunista. També es calcula que la despesa que aquests turistes faran amb targetes de crèdit equivaldrà al 3% del PIB de Rússia, una dada molt reveladora si tenim en compte que els diners de plàstic fa poc que s'hi utilitzen en transaccions quotidianes, com ara al supermercat.

Liderat per empresaris joves amb una nova visió de la vida i del comerç, Rússia viu en una transició constant que la fa avançar a passos de gegant.

stats