Crònica 27/08/2011

Un raïm madur i excel·lent que augura bons vins i caves

T.g.
2 min
Els raïms han arribat a un grau de maduració "perfecte", segons els experts.

Els agricultors catalans estan d'acord: la collita d'aquest any es preveu d'una qualitat d'excel·lent. Des de l'Empordà fins al Priorat els tècnics i els enòlegs destaquen que el raïm ha arribat a un punt de maduresa perfecta. El primer celler de tot Europa que va començar la verema va ser Raimat, de la DO Costers del Segre, i ja parlen d'un raïm "excepcional". El celler preveu obtenir una producció una mica superior a la de l'any passat i s'espera aconseguir "la millor expressió d'aromes i gustos, perquè el raïm ha tingut un procés de maduració més lent gràcies a les nits fredes". A la DO Empordà creuen que aquesta verema "pot donar uns raïms de molt bona qualitat, tant en varietats blanques com en varietats negres". Destaquen que la relació entre el sucre i l'acidesa del raïm que s'està collint des de principis de mes és molt bona. Així, els experts empordanesos parlen d'un vi que tindrà un bon contingut tànnic amb un potencial gustatiu i aromàtic "considerable". La verema, en el cas de l'Empordà, s'ha avançat lleugerament i es preveu augmentar la producció entre un 10% i un 15% respecte als 8,5 milions de quilos de raïm que es van recollir l'any passat.

Des de la DOQ Priorat coincideixen amb els bons auguris. Asseguren que el 2011 ha estat un any ben contrastat entre pluges i temperatures. En el cas d'aquesta zona la verema encara no ha començat i s'espera a finals d'agost per iniciar la recol·lecció, que s'allargarà fins al novembre. El motiu pel qual dura tant és la peculiaritat orogràfica de la zona, amb vinyes que estan al nivell del mar i d'altres fins a 755 metres d'altitud, cosa que provoca grans canvis en el procés de maduració. Els tècnics diuen que si el temps no ho esguerra a última hora "la collita serà excel·lent" i s'espera recollir aproximadament la mateixa quantitat de raïm que l'any passat.

A la DO del Penedès també són molt optimistes. El seu president, Josep Maria Albet, diu que "el raïm que estem collint aquest any té una qualitat excel·lent", tot i que matisa que encara no es pot avançar quina mena de vi donarà perquè no han fet proves, però avança que el raïm recollit "és perfecte".

stats