CAPITALISME AL GEGANT ASIÀTIC
Crònica 14/01/2012

Les màfies obliguen a suspendre la venda d'iPhones a la Xina

Sharon Lafraniere
2 min
Les màfies obliguen a suspendre la venda d'iPhones a la Xina

THE NEW YORK TIMES / PEQUÍNLa introducció de l'iPhone 4S d'Apple a Pequín ahir al matí va acabar en una batalla campal. Milers de ciutadans, que feien cua des de la tarda anterior per comprar l'últim telèfon de la coneguda marca californiana, van reaccionar irats quan es van assabentar que la botiga no els començaria a vendre quan estava previst. Frustrats, van respondre llançant ous als vidres de la botiga, cosa que va desencadenar una baralla amb la policia.

Apple va dir, en un comunicat, que havia suspès temporalment les vendes de tots els tipus d'iPhone a les seves cinc botigues de la Xina continental per a la seguretat dels clients i els treballadors. Els telèfons encara s'ofereixen per internet a través del soci oficial d'Apple, China Unicom, i de distribuïdors oficials. En aquest comunicat Apple no deia quan reprendrà la venda de l'iPhone 4S.

El negoci de la revenda d'iPhones

La demanda d'iPhones a la Xina excedeix de molt l'oferta. Això ha engendrat un exèrcit de revenedors que contracten treballadors immigrants estudiants per comprar els productes, que ells després revenen a preus inflats. Les més de 1.000 persones que es van congregar davant la porta de la botiga del districte de Sanlitun (Pequín) incloïen equips organitzats de treballadors estrangers, identificables perquè duien els mateixos braçalets o barrets. Alguns explicaven que els havien portat fins allà en autobús amb la promesa que rebrien un pagament de 100 iuans -uns 12 euros- per comprar un telèfon.

Quan va tenir notícia de l'aglomeració, i tement que podria haver-hi disturbis, la policia va ordenar a la botiga que no obrís. Decebuts, alguns potencials clients van començar a llançar ous contra la botiga. La policia, aleshores, va dispersar tota la gent i va acordonar temporalment la botiga. Als que els havien reclutat les màfies de revenedors estaven especialment indignats: alguns afirmaven que el tancament implicava que només rebrien 10 iuans, en concepte de despeses de menjar per haver estat fent cua tota la nit, drets i suportant unes temperatures gèlides.

La Xina, el mercat més profitós

Aquesta ja és la segona vegada en menys d'un any que la botiga de Sanlitun es veu forçada a tancar les portes temporalment coincidint amb la sortida d'un nou producte. Al maig quatre persones van resultar ferides i una porta de vidre va acabar destrossada quan una multitud que esperava per comprar l'iPad 2 es va esvalotar, segons el China Daily .

Les altres botigues d'Apple a la Xina sí que van arribar a obrir portes i, tot i que l'iPhone 4S es va esgotar ràpidament, no va transcendir que hi hagués cap incident entre els compradors.

La Xina és el mercat d'Apple que creix a una velocitat més gran: amb només cinc de les botigues de l'empresa, representa una sisena part de les seves vendes globals. Timothy D. Cook, director executiu d'Apple, va dir a principis de mes: "La resposta dels clients xinesos als nostres productes ha sigut extraordinària".

stats