INFORME INDEPENDENT SOBRE LA CATÀSTROFE NUCLEAR
Crònica 27/12/2011

La mala gestió va fer més greu Fukushima

Els tècnics de la central de Fukushima van cometre errors greus en la seva resposta a l'accident nuclear provocat pel tsunami. Segons un informe independent, en van empitjorar les conseqüències.

Sònia Sánchez
2 min
Oficials comprovant la radiació en la població evacuada de Fukushima tres dies després del tsunami.

BARCELONA.La resposta dels tècnics de la central nuclear de Fukushima -gestionada per Tepco- a la crisi provocada pel tsunami del mes de març va estar farcida d'errors que denoten una manca de preparació per a situacions de crisi i de coneixement suficient sobre la maquinària que manipulaven. Així ho denuncia l'informe, encara provisional, elaborat per un comitè d'experts independent que ja ha realitzat més de 400 entrevistes a testimonis i personal involucrat en la gestió de la tragèdia, que va deixar més de 20.000 morts al Japó.

El govern no se salva de les crítiques, ja que, segons l'informe, va informar tard i malament la població pròxima a Fukushima, utilitzant un llenguatge evasiu enlloc d'admetre la fallida dels reactors nuclears.

A més, la mala comunicació entre els funcionaris del centre de gestió de la crisi i els alts comandaments -tot i que estaven en el mateix edifici- va retardar l'accés a les dades d'expansió de la radiació i, així, va endarrerir l'evacuació de poblacions que van estar sotmeses a la contaminació més temps del que era necessari.

El comitè, format per una dotzena d'experts i acadèmics liderats pel professor d'enginyeria de la Universitat de Tokio Yotaro Hatamura, finalitzarà la seva tasca a mitjans del 2012, però l'informe redactat fins ara té ja 507 planes.

Els experts fan especial incidència en la poca preparació de la planta nuclear de Fukushima per afrontar situacions inesperades i critica la utilització del terme soteigai [imprevisible, inimaginable] per part de les autoritats per eludir responsabilitats sobre els fets.

Segons l'informe, Tepco va realitzar l'any 2008 un simulacre de tsunami amb onades de 15 metres, però va refusar emprendre cap acció per reforçar la planta per la improbabilitat que les onades superessin els sis metres d'alçada. El tsunami de l'11 de març -generat per un terratrèmol de 9 graus- va aixecar onades de més de 12 metres al nord-est de Tokio, que van impactar contra la planta nuclear de Fukushima i van tallar el subministrament elèctric dels sistemes de refrigeració dels reactors.

S'hauria emès menys radiació

En els moments posteriors al tall de subministrament, tècnics de Tepco van interpretar, erròniament, que el sistema de refrigeració del reactor 1 funcionava bé: així, es va trigar més a vessar-hi aigua per refredar-lo. Al reactor 3, alguns treballadors van aturar un sistema de refrigeració d'emergència sense dir-ho a l'oficina central. El reactor va estar set hores sense que s'hi injectés aigua.

Segons els experts, amb decisions adequades i més ràpides, els reactors 1 i 3 no haurien resultat tan malmesos i haurien emès menys radioactivitat. El document, que acusa Tepco de no haver preparat prou els treballadors per respondre a situacions d'emergència, conclou que és possible que la destrucció ocasionada pel tsunami fos tan greu que, tot i actuar adequadament, les fusions dels nuclis s'haguessin produït igualment. Però diu que una resposta més acurada hauria minimitzat els danys als nuclis i les fuites de radiació.

stats