Crònica 02/07/2011

Un mandat d'alta velocitat

N.p.
2 min
El tren d'alta velocitat està previst que arribi a Girona a principis de l'any que ve.

Carles Puigdemont ha afirmat en el seu discurs d'investidura que serà alcalde un màxim de vuit anys, sempre que les urnes l'hi permetin, esclar. Els ciutadans observaran amb atenció la gestió del nou alcalde, que tindrà sobre la taula diversos reptes en un mandat marcat per l'arribada de l'alta velocitat a la ciutat.

Tren d'alta velocitat

Puigdemont serà l'alcalde que inaugurarà l'arribada del TGV a la capital gironina, prevista en principi per a l'any que ve. Més enllà de la data en què finalment es talli la cinta, Girona té per endavant el repte de minimitzar les molèsties als veïns, pressionar per fer realitat el soterrament de la línia convencional i l'enderrocament del viaducte i pensar l'ordenació de la Girona resultant de tot aquest procés. De moment, Puigdemont ha assignat al seu número dos, Jordi Fàbrega, una regidoria específica per atendre tots els aspectes relacionats amb el projecte ferroviari a la ciutat.

Crisi econòmica

La taxa d'atur a Girona és del 13,53%. Les més de 7.200 persones que es troben sense feina són el principal repte del mandat, i també pal·liar els efectes d'una crisi que segons l'últim informe de Càritas ha fet créixer el número de persones sense les necessitats bàsiques cobertes i la pobresa infantil. Govern i oposició han de remar en favor de l'atenció d'aquestes persones i de la reactivació de l'economia per aconseguir crear llocs de treball.

Retallades

Els ajuntaments seran els pròxims a agafar les tisores, i el de Girona no en serà cap excepció. Caldrà veure quin rumb adopta el nou consistori gironí quant a la contenció de la despesa i quines partides decideix congelar o reduir de cara als pròxims pressupostos. Girona ja s'ha hagut d'estrènyer el cinturó amb les retallades de la Generalitat, amb l'ajornament del nou Trueta com a paradigma. El nou govern municipal haurà de prioritzar despeses i inversions.

Turisme

El turisme pot ser un bon aliat per sortir de la crisi i crear llocs de treball. La marca Girona gaudeix d'un bon prestigi però encara té camí per recórrer. Durant la campanya, el nou alcalde ja va anunciar que jugaria fort aquesta carta. Ara ha aparegut un element discordant que pot complicar l'escenari: la companyia Ryanair, que no sembla disposada a signar la seva continuïtat a l'aeroport. En l'última proposta de la Generalitat, rebutjada aquesta mateixa setmana pels irlandesos, Puigdemont va dir que l'Ajuntament hi contribuiria econòmicament.

Diàleg

Puigdemont va prometre durant la campanya un canvi en la manera de fer política. Parlava de prestar més atenció als barris, escoltar la gent i fomentar la participació ciutadana. Ara haurà de concretar com es materialitza. També serà important el diàleg amb la resta de grups municipals després d'optar per governar amb minoria. Per tirar endavant els projectes no tindrà altre remei que buscar permanentment acords amb els grups de l'oposició.

Relacions institucionals

Puigdemont conviurà amb un govern del mateix color polític a la Generalitat i a la Diputació. Sobre el paper podria servir per teixir sinergies, però també farà que no puguin espolsar-se les culpes de les coses que no funcionin. Un altre repte serà la bona entesa i col·laboració amb el municipi veí de Salt, afectat els últims temps per episodis de tensió social.

stats