ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 07/10/2011

El manifest electoral del PSC rebutja el pacte fiscal

Pel PSC l'actual model de finançament ja és un pacte fiscal que dóna bons resultats, i per tant caldrà millorar-lo quan toca, el 2013. Així ho defensen en el seu manifest electoral, que s'aprovarà demà.

Pere Martí
3 min
Montilla va fer una conferència a Madrid L'expresident de la Generalitat, seguit de reüll pel diputat Eudardo Madina, va rebutjar ahir a Madrid que la Generalitat negociï un pacte fiscal la pròxima legislatura.

Barcelona.En les eleccions generals, el PSC no fa programa electoral, perquè assumeix el del PSOE, però sí que fa un manifest electoral, que el consell nacional del partit ha d'aprovar demà. El document, al qual ha tingut accés l'ARA, fa una revisió de les dues últimes legislatures de José Luis Rodríguez Zapatero en què evita l'autocrítica, i confirma que el PSC renuncia a tenir grup propi la pròxima legislatura, tot i que hi ha nombroses esmenes a la ponència del congrés del partit previst per al desembre que ho demanen. Però com que les eleccions són al novembre, la direcció es limita a apostar per millorar la "visualització" de la seva tasca a Madrid. També ratifiquen la seva defensa de la immersió i del model federal d'estat, i en clau de crisi econòmica defensen recuperar o augmentar impostos i mantenir els serveis essencials de l'estat del benestar.

Etapa Zapatero

Un "referent mundial" en drets i llibertats

El manifest electoral del PSC fa balanç de les dues legislatures de Zapatero. En el cas de la primera es desfà en elogis per "l'ambiciós pla de reformes centrat en l'ampliació de drets i de les llibertats individuals i els drets socials", fins al punt de convertir Espanya en un "referent mundial" en aquesta matèria. Pel que fa a la segona legislatura, atribueixen el desgast a l'impacte "brutal" de la crisi. Amb tot, Zapatero ha adoptat les mesures necessàries "per evitar que Espanya corregués la mateixa sort que Grècia" i, segons el PSC, la proximitat temporal encara impedeix tenir una perspectiva nítida per valorar tot el que ha fet, i afegeixen que "la història acabarà jutjant el sentit d'estat d'un president del govern que ha adoptat mesures impopulars en temps difícils".

Abstenció

Els socialistes temen l'absentisme a les urnes

Els socialistes catalans veuen l'abstenció com el seu primer adversari, que els pot impedir tornar a guanyar les eleccions a Catalunya, i busquen motivar l'electorat d'esquerres presentant-se com "la garantia que no hi haurà involucions en benestar" davant d'una dreta que "retalla prestacions socials i divideix el país a través de la fractura social".

Fiscalitat

Una política fiscal més equitativa per garantir la cohesió social

La crisi obliga a un canvi de política fiscal, que segons el manifest ha de ser més equitativa i redistributiva, perquè "els que més tenen contribueixin una mica més a l'esforç col·lectiu". Per això proposen la recuperació de l'impost de patrimoni, el de successions, l'augment de l'impost de societats i "un enduriment dels impostos sobre els rendiments generats fruit de l'especulació del sòl".

Salut

Garantir l'assistència sanitària universal de qualitat

L'objectiu del PSC és aparèixer davant dels electors com el partit que frenarà les retallades del PP i de CiU en sanitat. Asseguren que el Govern "està duent a terme una reconversió encoberta del sistema", una involució que només es pot aturar amb "un pacte amb els professionals, els ciutadans i els pacients que permeti avançar cap a una adaptació del sistema sanitari a la realitat demogràfica i socioeconòmica actual que serveixi per millorar l'eficiència en la gestió sense disminuir els serveis".

Educació

Defensa tancada de la immersió lingüística

El manifest deixa molt clara la defensa de la immersió lingüística a les escoles com sempre ha defensat el PSC i ja avança una oposició frontal "a qualsevol proposta educativa que impliqui la separació de l'alumnat en centres i en grups per raons derivades de la seva llengua habitual".

Pacte fiscal

L'actual model de finançament és el millor de la història

El PSC defensa el model de finançament pactat el 2009 perquè ha donat bons resultats i fins i tot "els ha superat en escreix". Per tant, en defensen la vigència i la revisió per al 2013, tal com preveu l'acord. Aquesta actitud la contraposen a la de CiU, que "ha preferit enredar i confondre els ciutadans posant en l'horitzó el miratge d'un pacte fiscal o concert econòmic que superi l'actual model sense concretar ni en què consisteix ni com ni amb qui pot arribar a millorar-lo". Presentar el pacte fiscal com una solució a la crisi o un antídot a les retallades és "contribuir a l'engany", segons explica el manifest.

Grup propi

Millorar la visibilitat i l'eficàcia del PSC a les Corts

El manifest deixa molt clar que el PSC no plantejarà al PSOE la necessitat d'un grup propi. Es negociarà "una nova forma d'organització federal" que permeti més visibilitat de la tasca dels diputats del PSC, la intervenció en aquells debats d'especial interès per a Catalunya i "la possibilitat de votació diferenciada en aquells casos d'especial rellevància per a Catalunya i per al seu autogovern, en què no hagi estat possible acordar una posició comuna".

stats