IMPULS AL 22@ DE BARCELONA
Crònica 22/02/2011

La maqueta oblidada del Fòrum, al nou Disseny Hub

Després de set anys en l'oblit i d'acumular pols en un magatzem no visitable de Can Saladrigas, al Poblenou, la gran maqueta de Barcelona que es va exposar al Fòrum lluirà avui al nou Disseny Hub.

M.ortega/a.balanzà
2 min
La maqueta desmuntada a la segona planta de Can Saladrigas, al Poblenou. El tambor elevat de Glòries.

Barcelona.Fa gairebé 200 metres quadrats, va tenir un cost de manteniment de sortida de 750.000 euros i una revisió anual de 150.000 euros. És la rèplica més gran de l'àrea metropolitana de Barcelona. Però després de centrar les mirades dels curiosos durant el Fòrum de les Cultures del 2004 i de formar part d'alguna altra exposició, la gran maqueta de la ciutat va caure en el més trist dels oblits. L'enorme mapa dimensionat va quedar desmuntat en un magatzem no visitable de l'antiga fàbrica de Can Saladrigas, al Poblenou, on ha estat fins fa pocs dies esperant que algú es decidís a tornar-la a muntar en un nou emplaçament Ara, després de set anys d'incerteses, ja té una funció: presidirà la presentació pública del nou edifici Hub del Disseny, al 22@, que, tot i que encara està a mig construir, inaugura avui la primera exposició per començar a donar-se a conèixer.

La mostra Barcelona direccions, amb alguns dels projectes actuals i de futur de la ciutat, comptarà amb la gran maqueta com a element estrella i s'estructurarà en quatre blocs: persones, entorn, motors i Barcelona crea. La idea és mostrar que, tot i els retards, el 22@ avança i que els grans símbols, com el mateix Museu del Disseny, en el qual s'hi han invertit 90 milions d'euros, no trigaran a estar enllestits. L'exposició està programada fins al 27 de març, l'últim dia per fer publicitat institucional a causa de la convocatòria de les eleccions municipals, i no podrà anar acompanyada d'una altra acció de publicitat de l'Ajuntament de Barcelona, la campanya Barcelona la ciutat que sempre comença , després que CiU, ERC i PP la rebutgessin en l'última comissió de presidència.

Descartada l'Oliva Artés

Tot i que la intenció inicial de l'Ajuntament era cedir la maqueta al Museu d'Història de Barcelona perquè l'exposés a la rehabilitada fàbrica d'Oliva Artés, finalment hi ha hagut canvi de plans i ara el departament d'Urbanisme ha optat per enviar-la al Disseny Hub on, de fet, arriba mesos abans de la gran inauguració de l'edifici, més conegut popularment com la grapadora per la seva forma sobre el tambor de la plaça de les Glòries. En un balanç de la situació del 22@, el seu president, Jordi William Carnes, va explicar ahir que les obres de l'edifici encaren ara la seva recta final. Més lluny queda, en canvi, el futur edifici dels Nous Encants, al solar del Bosquet, situat a la cruïlla de l'avinguda Meridiana amb el carrer de Castillejos, que ha de reallotjar l'actual Fira de Bellcaire i permetre l'enderroc del tambor elevat per tirar endavant amb la gran remodelació de la zona. Tot i que les previsions inicials anunciaven que el nou edifici estaria enllestit aquest estiu, William Carnes va concretar ahir que no veurà la llum fins a finals del 2012.

El conjunt de la plaça podria estar totalment renovada en un termini que voltarà els cinc anys i es convertirà, segons Carnes, en "un gran parc i jardí urbà". En aquests moments, però, encara s'han d'adjudicar les obres de la segona fase del projecte dels Nous Encants, les de la part de l'edifici que acollirà el mercat. Un pas que es preveu que es pugui dur a terme durant els propers mesos. El que sí que avança són els treballs del pàrquing soterrani que, segons els operaris, podria enllestir-se en quatre mesos.

stats