L'ACTIVITAT LEGISLATIVA
Crònica 17/09/2011

La màquina de fer lleis, en punt mort

Quan se celebri el pròxim ple ordinari ja farà 280 dies de la constitució del Govern i encara no s'haurà aprovat cap llei nova. CiU rebutja l'excés normatiu del tripartit, però l'oposició denuncia paràlisi.

Roger Tugas
3 min

Barcelona.El 29 de desembre es va constituir el nou Govern d'Artur Mas. Des de llavors, el canvi promès respecte al tripartit en l'àmbit legislatiu és total. Però no tant pel contingut de les lleis sinó per la seva absència. L'any 2010 va ser el segon des de la recuperació de l'autogovern en què es van aprovar més lleis -en part a causa del desenvolupament de l'Estatut-, i en canvi, l'actual executiu ja ha governat 262 dies i el Parlament encara no ha aprovat cap llei nova. Des de CiU asseguren que prefereixen ordenar i simplificar la normativa i evitar la superproducció legislativa, mentre que la resta de partits apunten a la manca d'idees i a la inactivitat dels consellers i a una voluntat de frenar les seves iniciatives.

De fet, la cambra catalana sí que ha aprovat set lleis, però tres de les quals relacionades amb els pressupostos -i, per tant, obligades- i quatre de modificació de normes anteriors. En alguns casos, les reformes han estat importants -com el fre a les vegueries o la supressió de l'impost de successions-, però no legislaven noves matèries ni esmenaven a la totalitat. I ara per ara, el Govern només té en tràmit els cinc projectes en què va dividir la llei òmnibus, que -un altre cop- modifica normes anteriors.

Quan comenci el pròxim ple ordinari, a principis d'octubre, la xifra de dies sense noves lleis ja arribarà a 280. La legislatura que fins ara ostenta el rècord és la quarta, quan entre el 1992 i el 1993 es van trigar 315 dies a aprovar una llei des de la constitució del Govern. Una xifra que se superarà a finals del mes vinent, temps en què s'hauran fet dos plens més -a més del debat de política general-, sense possibilitat d'aprovar cap llei nova.

"No es poden fer lleis per fer-ne", apunta el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, que prioritza "desembussar a crear nova normativa". Per això el Govern prefereix modificar lleis anteriors i sobretot tramitar de pressa les lleis òmnibus, la nineta dels seus ulls, fins a finals d'any. "És el paradigma de cap on volem anar: regular sense posar dificultats", explica Turull, que veia "insostenible" el ritme del tripartit. "Creien que les lleis canvien la realitat, i ofegaven la gent", denuncia.

El rumb de l'executiu

Des de l'oposició ho veuen molt diferent. La portaveu adjunta del grup socialista, Laia Bonet, critica que "no s'avança a ritme d'un Govern amb projecte, que sap on vol anar" i ho atribueix a la "poca experiència i preparació" dels seus membres. El portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, lamenta la "paràlisi" d'un executiu "sobrepassat" que "no pren iniciatives", mentre el diputat d'ICV-EUiA, Jaume Bosch, opina que "CiU tenia molt clar que volia desmantellar del tripartit, però no tant propostes en positiu". "Hi ha inoperància als departaments a l'hora presentar lleis", afegeix. Hi coincideix la portaveu del grup d'ERC, Anna Simó, que afirma que el Govern només "legisla per deconstruir" l'obra del tripartit.

De fet, les forces de l'oposició sí que han presentat nombroses proposicions de llei, algunes de les quals han estat frenades, rebutjades o aparcades. Quan un projecte o una proposició de llei -segons la impulsi el Govern o un grup parlamentari, respectivament- arriben al Parlament, s'obre el període d'esmenes a la totalitat i la junta de portaveus s'encarrega d'acordar si es debaten en un ple o no. I aquí l'oposició denuncia que CiU, sense majoria estable, intenta sempre debatre el mínim d'iniciatives per sessió. Hi ha propostes del març que encara esperen a la nevera.

"Els diputats hi som per treballar", assenyala Simó, oberta a allargar els plens de dos a tres o quatre dies. Però Turull defensa que "hi ha grups que presenten lleis més per l'aparició mediàtica que pel contingut" i que regulen aspectes per als quals "no fa falta una llei", i per això justifica no eternitzar els debats. L'oposició critica que, en les lleis de modificació aprovades, el Govern hagi imposat la lectura única per "evitar el debat" -així s'impedeixen esmenes parcials-. Pel que fa a les ponències de les lleis de transparència i de la dació en pagament, Simó en lamenta la lentitud i diversos partits també apunten que no s'han debatut aspectes com el model sanitari, la inclusió social ni la sisena hora, tal com s'ha aprovat en mocions.

Així mateix, quan les propostes arriben al ple, CiU "presenta sempre esmenes a la totalitat", segons Millo. De fet, la federació va rebutjar una proposició dels populars per aprovar una llei d'estabilitat pressupostària que ara el Govern impulsarà per esquivar els efectes de la reforma constitucional. Igualment, l'oposició apunta que "quedaven molts àmbits de l'Estatut per desenvolupar" i Turull respon que, per assolir el màxim consens, qüestions com la llei electoral o la de governs locals no s'afrontaran fins a l'any vinent.

Corren nous temps al Parlament i, per un motiu o altre, la cambra perd pes en el debat polític. Turull prioritza la gestió i "posar-ho tot més fàcil" a la gent, però Bonet creu que el que es pretén és "girar l'atenció a altres temes". "O no saben on van o volen avançar sense comptar amb els altres partits i els col·lectius afectats", denuncia Simó.

stats