MOVIMENTS EN EL MÓN SOCIALISTA
Crònica 09/07/2011

El maragallisme reactiva un 'think tank' liderat per Castells

Ernest Maragall i Antoni Castells van apadrinar ahir el rellançament de la Fundació Catalunya Europa, creada per l'expresident Pasqual Maragall, en ple procés congressual dels socialistes catalans.

Pere Martí
2 min
El maragallisme reactiva un 'think tank' liderat per Castells

Barcelona.Hi havia un temps que Pasqual Maragall parlava de la refundació de l'esquerra catalana, i va crear el Partit Demòcrata català. Eren temps d'idees que feien tremolar aparells i sigles de partits. Però l'aparell va guanyar i les idees van passar a la clandestinitat. Però ahir van tornar a treure el cap, de forma molt prudent i tímida, per no alarmar ningú, no fos cas que hi tornessin a haver punyalades.

Amb Pasqual Maragall retirat de la vida política, Antoni Castells va agafar el relleu del seu ideari, apadrinat per Ernest Maragall i refugiats en la Fundació Catalunya Europa. Aquesta fundació, creada per l'expresident, no pot rebre pressions perquè no rep diners de partits ni d'institucions. Podran dir el que els sembli perquè entre els mecenes tenen Abertis, Repsol, RBA i el Consorci de la Zona Franca. Es defineixen com una entitat que vol ser "la referència de l'espai progressista i catalanista" i que compta com a "senyal d'identitat" amb "un patrimoni de pensament i acció política institucional desenvolupat en els últims trenta anys a l'entorn de les estratègies que s'han fet sota la iniciativa de Pasqual Maragall, dels equips que l'han acompanyat o dels governs que ha encapçalat".

Ernest Maragall presidirà el comitè executiu i Castells un consell assessor la composició del qual dóna moltes pistes a qui les vulgui veure: l'actual conseller de Cultura, Ferran Mascarell; els economistes Germà Bel i Anton Costas; el politòleg Gabriel Colomé; els exdiputats de Ciutadans pel Canvi (CpC) Antoni Comín i Àlex Masllorens; l'obiolista Joan Manuel del Pozo, i fins i tot un independentista, Eduard Vallory. Entre el públic també hi havia els exconsellers Josep Maria Vallès i Jordi Valls, l'exeurodiputat Lluís María de Puig i el president de CpC, Àlvar Roda. Tota aquestes persones, més les que s'hi puguin incorporar, estaran dedicades en teoria només a pensar sobre les relacions entre Catalunya i Europa. No es tracta de crear un nou partit, però segons Maragall sí que volen crear "alguna cosa que doni valor afegit a aquest país". Castells va insistir a negar que farien un nou partit, "ni tan sols una facció", i va assegurar que continuarien militant al PSC. De moment han creat un think tank , però l'esperit del Partit Demòcrata planava sobre la sala.

stats