INICIATIVA BENÈFICA
Crònica 24/03/2012

Una marató per combatre el càncer infantil

Thaïs Gutiérrez
2 min
Una marató per combatre 
 El càncer infantil

Miquel Albà tenia previst córrer la marató de Barcelona l'any passat. Tres mesos abans d'aquesta prova de resistència va començar a entrenar-se, amb altres corredors, per superar els 42,195 quilòmetres de desafiament. Però els seus plans es van trencar. Dotze dies abans de la cursa, a la seva filla li van detectar un càncer al ronyó. "Tenia 4 anys i mig i la notícia ens va deixar glaçats", reconeix aquest esportista aficionat. "Vaig decidir no córrer la marató perquè és una prova en què l'estat mental també és molt important, i jo no estava per a res que no fos la meva filla", recorda el Miquel.

El càncer de la nena estava a cavall de la fase 3 i la fase 4. Per la gravetat del cas, els metges de Sant Joan de Déu van operar-la al cap de poc temps i li van extreure el ronyó. L'operació va anar bé i, per acabar d'eliminar el tumor, la van sotmetre a diverses sessions de quimioteràpia. "Al cap de sis mesos de l'operació, la nena ja es començava a trobar molt millor", recorda Albà. Va entrar en fase de vigilància, i hi segueix per precaució. Va ser llavors quan va veure clar que havia de córrer la marató. "Si no ho feia, em quedaria sempre un mal record lligat a aquesta prova i no ho volia, així que em vaig decidir", explica l'atleta. Un cop presa la decisió, la va començar a explicar a amics i coneguts, entre els quals hi havia el seu professor d'anglès, que li va explicar que al Regne Unit i alguns països del nord d'Europa és normal vincular aquestes curses a causes solidàries. El professor li va parlar de les microdonacions que fan particulars per contribuir a una finalitat benèfica. A Albà li va agradar la idea i va decidir posar-se un repte personal: fer la marató de Barcelona, que se és demà, en 3 hores i 45 minuts. I va llançar la iniciativa a través del Facebook. La gent pot apostar-hi els diners que vulgui, així, si acaba la cursa, tots els diners recaptats aniran a la investigació contra el càncer de l'Obra Social de l'Hospital Sant Joan de Déu. "És una manera d'agrair-los tot el que han fet per nosaltres i reconèixer la gran tasca que duen a terme dia a dia", detalla Albà.

Molt bona resposta

"La gran resposta que ha tingut la iniciativa m'ha superat, no m'ho esperava", reconeix. En aquests moments ja hi ha 6.800 euros recaptats i, fins demà, la xifra encara pot créixer. En primer terme, les donacions van arribar d'amics i familiars que coneixen la història, però amb el pas dels dies "els diners venien de persones desconegudes, que celebren la iniciativa i ho fan perquè volen ajudar", explica. Albà està convençut que aquest diumenge acabarà la prova. Avança que serà "l'única marató" que correrà perquè, com diu, "és una bogeria i cal tenir un gran objectiu per aconseguir-ho".

La marató de Barcelona, que arriba a l'edició número 34, ha entrat en el rànquing de les més populars del món. Amb 15.134 participants, ha esdevingut la sisena més rellevant d'Europa i la dissetena del planeta, en una llista que encapçalen Nova York, Chicago i Londres.

stats