Crònica 30/01/2011

La marina residencial Més gran d'Europa

N.p.
2 min
L'alcalde Salvi Güell, dret, amb Tim Pelters, de l'associació de propietaris de les cases.

Empuriabrava.Els 24 quilòmetres de canals navegables converteixen Empuriabrava en la marina residencial més gran d'Europa. Conjuntament amb la de Santa Margarida, a Roses, es tracta d'un cas únic en tot l'Estat. A Empuriabrava hi ha empadronades actualment unes 8.000 persones i en una bona temporada d'estiu hi poden arribar a residir fins a 70.000 persones. L'atermenament fet pel ministeri de Medi Ambient certifica ara que Empuriabrava té més de 47 quilòmetres de costa, unes xifres que situen de facto Castelló d'Empúries com un dels municipis amb més quilòmetres de costa d'Espanya.

Antiga zona d'aiguamolls, Empuriabrava va ser construïda el 1967 per dos empresaris gironins aficionats al mar i als avions i amb ganes de fer negoci seguint el model de projectes semblants que hi ha a Florida -als Estats Units-, i amb els canals de Venècia com a referent. La construcció de l'aeròdrom i de la marina van topar aleshores amb una forta oposició per part de moviments ecologistes i de petits propietaris agrícoles. La fórmula d'Empuriabrava, que combinava habitatge, nàutica i aviació, va tenir un gran èxit de seguida entre inversors i turistes alemanys. Encara avui té èxit entre turistes procedents de diversos punts d'Europa.

L'Ajuntament de Castelló d'Empúries i els propietaris estan units en les gestions que s'estan fent en dos fronts. D'una banda, reunions amb el govern central, que a través de la Direcció General de Costes del Ministeri de Medi Ambient va iniciar el procés d'atermenament. De fet, s'han convidat diverses vegades els alts càrrecs del ministeri a trepitjar el terreny, que encara no coneixen en primera persona. De l'altra, converses amb els partits polítics per intentar traçar una majoria al Congrés que permeti introduir canvis a la llei de costes. I la Generalitat, que també hi té a dir perquè té competències en la matèria. Per ara, en tots els fronts, bona voluntat però cap resultat concret per a un espai fins ara idealitzat.

stats