Crònica 26/11/2011

Els marroquins responen amb l'abstenció a les reformes del rei

Les reformes constitucionals que el rei Mohamed VI ha impulsat per evitar el contagi de les revoltes no han convençut el poble. L'abstenció és l'opció de la majoria en un règim en què la monarquia preval.

Cristina Mas
2 min
Una dona votant ahir en un col·legi electoral de Rabat, la capital del Marroc.

BARCELONA.Els marroquins van anar ahir a les urnes amb poc entusiasme. L'abstenció real va arribar al 72%, tenint en compte que calia inscriure's prèviament al cens i només un 45% dels que ho havien fet van acabar dipositant una papereta a l'urna. Els resultats no es faran públics fins avui al migdia, però el nom del guanyador quedarà eclipsat per la noció que tot continua com sempre. Les eleccions eren una prova de foc per a les reformes constitucionals de Mohamed VI, que anunciaven un nou marc en què el govern electe tindrà més a dir, encara que el monarca mantindrà un paper clau en la vida política.

"La participació és un fracàs per al règim, perquè volia donar la impressió d'un gran suport popular al seu pretès procés de democratització i no ha estat així", apuntava a l'ARA Maati Mounjib, investigador del Centre d'Estudis Africans de Rabat. Mounjib denuncia la pràctica sistemàtica de la compra de vots i fins i tot hi posa xifres: "S'han pagat entre 200 i 400 dinars (entre 20 i 40 euros) per vot, i els empresaris que porten entre 50 i 100 electors entre els seus treballadors cobren entre 10.000 i 20.000 dinars", assegura.

El boicot de la Primavera Àrab

Les eleccions s'han enfrontat al boicot del Moviment del 20 de Febrer, l'expressió local de les forces de la Primavera Àrab. "Els marroquins no confien en el poder perquè fa anys que es falsifiquen les eleccions. Estem acostumats a saber el resultat abans d'anar a votar. El Marroc no és un país democràtic", denunciava a l'ARA Ahmed Snoussi, l'humorista més popular del país, conegut amb el sobrenom de Bziz. Snoussi fa vint anys que està vetat a la televisió i els teatres públics i és una de les figures del Moviment.

"Jo estic amb el boicot a les eleccions, perquè fa cinquanta anys que les eleccions boicotegen el poble", afegeix l'humorista. Tampoc creu en la reforma constitucional: "La Constitució hauria d'emanar de la voluntat del poble, però aquesta està fabricada pel darrere, per donar una aparença democràtica, i està molt lluny del que reclama el 20 de Febrer: que al segle XXI, els marroquins tenim dret a viure en llibertat".

stats