VISITA PAPAL
Crònica 18/08/2011

La marxa laica acaba en càrrega policial

Manifestants i pelegrins van intercanviar lemes anti-Papa i càntics catòlics a la Puerta del Sol durant més d'una hora, separats per la policia. Al final, la policia va carregar contra els laics.

Miquel Codolar
2 min
La policia va haver de separar joves catòlics i manifestants contraris a la visita del papa Benet XVI que es van enfrontar en una tensa picabaralla verbal que no va anar més enllà.

Madrid.Al metro no s'hi cabia, literalment. Desenes de pelegrins i ciutadans que volien tornar a casa després d'una jornada laboral havien d'esperar diversos trens per poder entrar en un vagó. Dues dones d'uns cinquanta anys es queixaven que s'hagin "regalat" els abonaments als pelegrins amb els seus impostos. "Que vingui el Papa amb metro", repetien. Van baixar a la parada de Tirso de Molina, on estava previst l'inici de la marxa anti-Papa.

A les vuit la plaça i els carrers pròxims estaven plens. Hi havia centenars de pancartes amb diverses consignes contra el Papa, relacionades amb els casos de pederàstia o el finançament públic de la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ), tot i que els organitzadors asseguren que no és així, i el ministre de Foment, José Blanco, va dir que el govern espanyol ho ha calculat i que els beneficis seran superiors a les despeses.

La marxa, que esperava congregar 5.000 persones i ho va aconseguir, anava encapçalada per un papamòbil de cartró impulsat per dues bicicletes. Estava previst que passés per la Puerta del Sol i tornés a Tirso de Molina, però es va aturar a la Puerta del Sol. Els pelegrins, encuriosits, quan van veure moviment en un dels carrers que condueixen a la Puerta del Sol, s'hi van acostar fins a envoltar els manifestants. I després d'uns minuts fent cara de pòquer i escoltant consignes contra el Papa es van posar a cridar en el sentit oposat. La manifestació es va convertir en un singular enfrontament verbal en què guanyava qui cridava més alt.

Quan uns deien "Que ve el Papa, compte amb els nens!" o "El Papa és un nazi", els altres responien "Benet, Benet!" Quan replicaven "Hem vingut pagant l'autobús", se sentia "Va ressuscitar, al·leluia!" Quan cridaven "És la nostra plaça, fora, fora!", la rèplica era "Aquesta és la joventut del Papa". "Menys capellans i més cultura", i responien "Visca el Papa!", i així durant més d'una hora. Els crits de la manifestació anti-Papa, que van començar centrant-se en els diners públics i els casos de pederàstia, van acabar criticant una "manifestació il·legal", que consideraven que havien format els pelegrins. La policia va establir el cordó policial i va demanar als uns i els altres que marxessin. A les deu del vespre va arribar pacíficament la capçalera de la marxa a Tirso de Molina, però mentrestant a la Puerta del Sol començaven enfrontaments entre la policia i alguns manifestants que no volien marxar. El balanç va ser de sis detinguts i set ferits, entre els quals hi havia dos policies, segons fonts policials.

stats