REFORMES
Crònica 26/03/2011

La mediació serà clau en la nova negociació col·lectiva

El ministre de Treball, Valeriano Gómez, va anunciar ahir que si no inclou l'impuls de la mediació, el govern espanyol no donarà suport a la reforma de la negociació col·lectiva dels agents socials.

Miquel Codolar
3 min
La mediació serà clau en  la nova negociació col·lectiva

Madrid.La resolució de conflictes sense haver de passar per la justícia, l'anomenada mediació , serà un dels elements claus de la reforma de la negociació col·lectiva, encallada en aquest moment. El govern espanyol està decidit a invertir més mitjans per donar més importància a aquesta via, que de rebot "permetrà treure feina als jutjats que porten temes socials", va dir el ministre de Treball, Valeriano Gómez. Per això va demanar als sindicats i a la patronal, que estan negociant els termes de la reforma, que incloguin un mecanisme d'arbitratge que de manera "ràpida i relativament còmoda" solucioni conflictes laborals.

Catalunya fa una dècada que promou decididament la mediació i sembla que, després de veure'n els avantatges, el govern espanyol vol impulsar també millores en aquest sentit. Ja fa setmanes que la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, va presentar a Madrid el llibre blanc d'aquesta manera alternativa de solucionar conflictes. El president del Tribunal Suprem (TS) i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Dívar, en aquella ocasió es va manifestar "convençut de la bondat de la mediació". Un dels arguments de més pes, que té més valor tenint en compte la situació econòmica i de la justícia, és que per cada u per cent dels casos que es porten a mediació, Catalunya s'estalvia uns 250.000 euros. El Govern va aprovar la mediació familiar el 2001, i en l'àmbit del dret privat, el 2009.

Gómez va parlar de l'impuls de la mediació com una de les claus de la reforma laboral que la reforma de la negociació col·lectiva ha de desenvolupar. Un altre "gran objectiu" ha de ser l'acord perquè les empreses tinguin més capacitat d'adaptar-se a les circumstàncies econòmiques adverses i fer d'aquesta manera que l'acomiadament sigui "l'últim recurs". Si hi ha acord al voltant d'aquests eixos, un extrem que Gómez dóna per fet, la reforma "agradarà al govern espanyol", va explicar a la roda de premsa posterior del consell de ministres.

A més, el govern espanyol donarà més temps als agents socials abans d'actuar unilateralment, tot i que la reforma havia d'estar enllestida el 19 de març. Gómez va dir que la prioritat era que la reforma sorgís del diàleg social. El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va explicar que l'executiu no té cap problema a donar 15 o 20 dies més als agents socials.

Jubilació

Els sindicats també defensen la mediació. El secretari confederal de CCOO, Ramón Górriz, va exposar la necessitat que la negociació col·lectiva es "desjudicialitzi" i es busqui un marc per introduir la mediació en tots els conflictes. A més a més, va anunciar que l'acord entre els sindicats i la patronal en aquest sentit es podria concretar "durant els pròxims dies".

D'altra banda, el consell de ministres va aprovar ahir el projecte de llei de la reforma de les pensions que endarrereix la jubilació dels 65 als 67 anys. Gómez va explicar que el text recull el "contingut original" de l'avantprojecte pactat amb els agents socials el 2 de febrer i entre el 70% i el 80% de les recomanacions del Consell Econòmic i Social (CES), que va titllar d'"útils".

La principal novetat del text amb relació a l'acord amb els agents socials és que els cursos dels investigadors es comptabilitzaran en la vida laboral encara que la seva activitat no sigui remunerada, tal com suggeria el CES. Gómez va explicar que la recomanació del Consell de basar la sostenibilitat del sistema en l'evolució de l'esperança de vida havia estat un "factor determinant" perquè el sistema es revisi cada cinc anys.

La reforma de les pensions entrarà en vigor el 2013 i elevarà l'edat de la jubilació en un horitzó de 15 anys fins als 67 anys, de manera que els canvis es completaran el 2027. Una altra novetat és haver de comptar amb una carrera de cotització de 37 anys per poder cobrar la pensió màxima, enfront dels 35 anys actuals. La reforma també amplia de 15 a 25 anys el període de càlcul de les pensions.

stats