ETA, ADÉU A LES ARMES
Crònica 22/10/2011

La dreta mediàtica critica el PP per la tèbia resposta a ETA

Mariano Rajoy ja no té el suport unànime de la premsa conservadora ni de l'ala dura del partit. La seva resposta moderada al comunicat d'ETA provoca escletxes en el partit favorit per guanyar el 20-N.

Sara González
3 min

Barcelona."Sorprèn la reacció de Rajoy de celebrar el comunicat d'ETA assegurant que s'ha produït «sense cap tipus de concessió política». Les seves paraules deslegitimen tot el discurs previ del PP, que va denunciar, amb raó, que la legalització de Bildu i la conferència-festival de Sant Sebastià eren cessions a la banda". Aquest és un fragment de l'editorial d'ahir d'El Mundo, el diari més influent de la dreta espanyola. La resta de capçaleres conservadores van sumar-se a l'escepticisme sobre la veritable voluntat d'ETA de renunciar a la violència, però van evitar en els seus editorials els atacs al favorit per ocupar la Moncloa després del 20-N: Mariano Rajoy. Aquest paper el van deixar per als seus articulistes més extremistes o bé per a representants de l'ala dura del PP com l'eurodiputat basc Carlos Iturgaiz, que en un article aLa Razónafirmava sense embuts que tant Zapatero com Rubalcaba han traït "Espanya i els espanyols".

Molt més dur, però, va ser el seu mentor polític i exministre de l'Interior, Jaime Mayor Oreja, convidat estrella del programaDando cañade la cadena ultradretana Intereconomía i que al matí havia estat exalçat en l'editorial deLa Gaceta. Allà Mayor Oreja es va despatxar a gust i va afirmar que tot era "una falsedat" producte d'una "negociació" amb el govern, ja que "ETA i Zapatero són aliats potencials".

Quan li van preguntar directament per l'afirmació de Rajoy que no hi havia hagut concessions polítiques, Mayor Oreja va dir que "no hi ha concessió més gran que el procés de negociació entre uns i altres". La gira de Mayor Oreja va acabar a la cadena Cope, on va reblar el clau i va parlar "d'importants concessions", entrant en contradicció directa amb el president del seu partit. Cap veu oficial del PP va sortir a desautoritzar Oreja. De fet, l'única que, com fa habitualment, ha jugat entremig de les dues veus populars va ser la presidenta de Madrid, Esperanza Aguirre, que just després de fer-se públic el comunicat d'ETA va escriure a Twitter: "Els delictes d'un assassí no prescriuen perquè declari que no matarà més".

Així doncs, Mayor Oreja és des d'ahir el líder d'un incipient sector crític del PP, atrinxerat en sectors del PP basc i en alguns mitjans amb seu a Madrid. I Rajoy opta un cop més pel silenci com a resposta a un desafiament intern, amb el convenciment que la majoria del partit comparteix les seves tesis moderades i, sobretot, per una qüestió d'oportunitat política, a les portes d'unes eleccions en què és imprescindible no causar rebuig entre els votants centristes i indecisos.

Bateria de suports

Mayor Oreja, però, no està sol. Algunes víctimes d'ETA, com la germana del regidor de la UCD d'Azkoitia Ramón Baglieto, van fer sentir ahir la seva veu contra el que consideren un "engany". El president de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT), José Vargas, va expressar la seva "decepció" a Catalunya Ràdio després d'escoltar uns "friquis embolicats amb llençols" llegint un comunicat.

A Navarra, la regidora a Pamplona de la UPN, Paz Prieto, va qualificar el comunicat "d'humiliació absoluta". La UPN es presenta a les eleccions del 20-N en coalició amb el PP.

Qui sí que pot aprofitar l'escletxa és la UPyD de Rosa Díez, que ahir va alertar a la Corunya de les "conseqüències nefastes" que tindria creure el contingut del comunicat d'ETA. "Serà la nostra rendició si acceptem", va dir.

stats