INTERCANVI ENTRE ISRAEL I HAMÀS
Crònica 20/10/2011

La meitat del palestins alliberats no aniran a casa

No tots els presos palestins alliberats dimarts a canvi del soldat Shalit podran tornar a casa. 203 aniran a llocs com Turquia, Síria o Gaza. Les ONG ho consideren una "segona condemna".

Cristina Mas
2 min
Una dona palestina fa un petó a la foto del seu fill, presoner d'Israel, abans de l'alliberament.

Barcelona.L'alliberament dimarts de 477 presoners palestins a canvi del soldat israelià Gilad Shalit ha deixat un regust agredolç a Gaza i Cisjordània. Després de les escenes d'emoció inicials de retrobament de les famílies, s'alçaven veus recordant que encara queden 5.300 palestins a les presons israelianes i que 203 dels alliberats no podran tornar a casa. Israel va posar com a condició que fossin deportats a la franja de Gaza, sota control de Hamàs, o a tercers països. Els que Tel Aviv considera els quaranta més perillosos van arribar ahir a Turquia (11), Qatar (13), la convulsa Síria (15) i Jordània (1).

Les organitzacions de solidaritat amb els presoners palestins han denunciat les deportacions com una violació de la Convenció Internacional de Ginebra, i en paraules de Xawan Jabarin, director de l'ONG palestina Al-Haq, "és de fet una segona condemna a presó".

Les entitats també han denunciat que entre els alliberats no hi ha els 167 presos d'entre 12 i 17 anys, la majoria dels quals estan en situació de detenció administrativa sota l'acusació d'haver llançat pedres contra els soldats israelians.

Vaga de fam

L'operació d'intercanvi ha coincidit amb una vaga de fam a les presons palestines en protesta per l'enduriment de les condicions de vida. Al juny el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va ordenar al servei de presons d'Israel que pressionés els presos palestins en resposta a la negativa de Hamàs a alliberar Shalit. Això es va traduir en "la generalització de l'aïllament de presoners per motius de seguretat, restriccions de les visites familiars, multes i registres violents de les cel·les", segons va denunciar la plataforma palestina d'ONGs de drets humans al Parlament Europeu.

El 27 de setembre va començar una vaga de fam dels presoners palestins per exigir la retirada d'aquestes mesures, a més de la recuperació de l'accés als estudis universitaris, llibres i premsa escrita, que s'havien restringit en els últims mesos. La vaga de fam (per la qual dimarts va haver de ser hospitalitzat Ahmad Saadat, el líder del Front Popular per a l'Alliberament de Palestina) és una forma de lluita recurrent a les presons palestines, on els interns mantenen una forta organització política.

stats