BENESTAR SOCIAL
Crònica 04/02/2012

200 menors malviuen en barraques o remolcs a BCN

M.o.
2 min
Un grup de persones viu en caravanes i barraques en un solar del 22@ de Barcelona.

BARCELONA.Uns 200 menors d'edat malviuen en barraques, remolcs o naus abandonades a la ciutat de Barcelona, segons dades d'un informe elaborat per la Síndic de Greuges de la capital catalana, Maria Assumpció Vilà. Les adversitats econòmiques han fet créixer l'infrahabitatge i han provocat que repunti el barraquisme i l'aprofitament de tota mena de naus o vehicles en desús. L'informe de la Síndic quantifica en 711 el nombre de persones que malviuen en aquests espais -sobretot a la zona del Poblenou-, dels quals uns 200 serien menors d'edat.

És per situacions com la d'aquest grup de població que Vilà ha demanat a l'Ajuntament de Barcelona que, conjuntament amb la Generalitat i l'Estat, afrontin el problema i consensuin noves polítiques enfocades a les persones immigrades en risc d'exclusió social, "un abordatge integral que permeti un mateix tractament a tots els municipis i eviti els pelegrinatges d'una població a una altra".

La Síndic proposa, també, solucions assistencials per fer front al període de crisi, com ara que s'ofereixin com a allotjament temporal barracons escolars i mòduls que ja no s'utilitzin. L'origen d'aquesta recomanació és la investigació que Vilà ha fet, durant un any i mig, de la situació de vulnerabilitat en què vivien una vuitantena de senegalesos en una nau industrial del carrer Badajoz número 112, al barri del Poblenou, d'on van ser desallotjats -van marxar del local abans de la intervenció policial- al mes de novembre. Aquestes persones viuen ara, com apunta l'informe de la Síndic, en una altra fàbrica en desús i exactament en les mateixes condicions d'insalubritat en què ho feien en l'etapa anterior.

A partir d'aquest cas, Vilà ha denunciat que les ajudes que el consistori va proposar als senegalesos van ser "escasses" i no prou adreçades a les necessitats del grup. Se'ls van oferir serveis sanitaris, de menjador, dutxes, canvi de roba i alguna estada temporal en un alberg, com es fa habitualment en casos de persones que estan en situacions similars. La Síndic critica, en aquest sentit, que els serveis socials serien més eficaços si s'adaptessin a les necessitats concretes de cada persona que atenen.

Formació i inserció laboral

En el cas dels subsaharians de la nau del carrer Badajoz, assegura que haurien estat claus mesures que els ajudessin a regularitzar la seva situació, com ara formació ocupacional o inserció laboral. Una actuació que, remarca, permetria regularitzar la situació d'aquestes persones al país o permetre un retorn en condicions als seus llocs d'origen, en la línia del que persegueix el projecte pilot llançat pel consistori per fomentar el reintegrament voluntari dels senegalesos. La Síndic també ha detectat incoherències entre l'actuació de la Guàrdia Urbana -denuncia que hi ha una "persecució real" d'aquests col·lectius- i les accions socials per ajudar-los a millorar les seves condicions de vida.

stats