SEGURETAT
Crònica 02/01/2012

Un 24% menys de detencions la nit de Cap d'Any

Laura Díaz-roig
2 min

BARCELONA.Tranquil·litat i pocs incidents. El conseller d'Interior, Felip Puig, va valorar ahir la revetlla com una de les més tranquil·les dels últims anys, amb 72 detinguts, un 24% menys que el 2011, i cap persona morta en accident de trànsit.

Entre les 9 de la nit del dia 31 de desembre i les 9 del matí del dia 1 de gener, 1.300 mossos van treballar arreu de Catalunya en diversos àmbits de seguretat. Així, 300 agents van fer tasques de seguretat viària: es van dur a terme 2.400 lectures d'alcoholèmia, de les quals només un 5,40% van donar positiu -unes dades molt similars a les de l'any passat, en què van donar positiu el 5,44%-. També van fer 25 proves d'estupefaents -13 positius, un 52%-. A tot Catalunya, en aquest tram horari, hi va haver 41 accidents de trànsit, cap mortal. Tot i això, hi va haver cinc ferits greus i 11 de lleus.

Nous horaris

Puig, que va valorar la nit a la comissaria dels Mossos de plaça Espanya acompanyat dels directors generals i alts càrrecs de la policia catalana, va explicar que va ser una revetlla "molt més tranquil·la del que és habitual", en part "a causa de la situació econòmica" i també per l'entrada en vigor dels nous horaris d'oci nocturn. Segons el conseller, aquesta nova normativa permet que la retirada de la gent sigui "més esglaonada", que la gent comenci a marxar quan el relleu de torns dels Mossos ja ha estat efectuat, cosa que permet "més capacitat d'actuació", i que el transport públic ja estigui en funcionament quan la gent surt dels locals.

160 baralles

Dels 72 detinguts, la majoria van ser per delictes contra el patrimoni i per violència domèstica, tot i que també es van produir detencions per delictes relacionats amb la celebració i per lesions. A més, els Mossos van intervenir en 160 baralles. No obstant això, Puig va explicar que els incidents que es van produir durant la nit de Cap d'Any no van posar de manifest "cap entorn especialment conflictiu".

A Barcelona, tot i que no hi havia cap celebració oficial, unes 30.000 persones es van aplegar a la plaça de Catalunya per celebrar el canvi d'any, 10.000 menys que l'any passat. El perímetre de seguretat va funcionar correctament i la zona va quedar normalitzada una hora abans del previst, sobre les dues de la matinada, segons va informar l'Ajuntament. Aquest any, els serveis de neteja han recollit 3.600 kg de vidre, 3.100 kg de rebuig i 450 kg de llaunes.

El primer nadó, a Mollet

El primer nadó de l'any és una nena que es diu Diana i que va néixer a la segona campanada del 2012 a l'Hospital de Mollet del Vallès. La criatura, de pares d'origen sud-americà, va treure el cap amb la segona campanada de mitjanit i va pesar 3,22 quilos. A l'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta hi va néixer el primer gironí, Ali Kruball; al Sant Joan de Reus va néixer el Pol, el primer tarragoní, i Mekhamedamin Gnouni va ser el primer lleidatà a l'Hospital de la Vall d'Aran, a Viella.

stats