DÈFICIT PÚBLIC
Crònica 05/03/2012

Els mercats donen avui el seu veredicte a Rajoy

El govern espanyol avui estarà pendent de la reacció dels mercats a la decisió d'incomplir els acords amb Brussel·les en matèria de dèficit. Madrid ja negocia amb la UE el permís per flexibilitzar la xifra.

Laia Forès
3 min
L'EIX FRANCO-ALEMANY  Merkel i Sarkozy, a la imatge  En la cimera de divendres a Brussel·les, poden ajudar Espanya.

BRUSSEL·LESLa premsa alemanya, més ortodoxa que la cancellera Merkel, no ha tingut pietat amb Mariano Rajoy. La decisió del president del govern espanyol de plantar cara a la Comissió Europea amb l'incompliment de l'objectiu de dèficit ha estat durament criticada amb articles publicats aquest cap de setmana per diferents rotatius alemanys. Rajoy fins i tot ha estat titllat de Pinotxo pel diari econòmic Handelsblatt . Però més enllà del que diguin a Berlín, la prova de foc per a l'executiu espanyol arriba avui: els mercats, jutges de primera instància de les decisions político-econòmiques dels governs, decidiran si l'aposta de Rajoy és la correcta.

Divendres passat, quan es va saber que Espanya aquest any només rebaixarà el dèficit fins al 5,8% del seu producte interior brut (PIB) en comptes del 4,4%, no va haver-hi ensurts, però la setmana que avui comença serà clau per veure si els mercats avalen o no l'incompliment de l'acord amb Brussel·les. El president del govern espanyol insistia ahir en un míting a Andújar, a Jaén, a justificar la seva decisió i a assegurar que Espanya "complirà els seus compromisos". Per Mariano Rajoy, controlar el dèficit públic és compatible a "defensar el sentit comú" i els interessos d'Espanya.

Si avui els mercats donen el seu veredicte a Rajoy, la Comissió Europea i els estats membres tardaran tres mesos a pronunciar-se sobre si consideren suficient la retallada que farà Espanya aquest any. Des d'ara fins al juny, les negociacions entre Madrid, Brussel·les i la resta de capitals seran intenses.

Març: comptes 2012

Madrid enviarà a Brussel·les els pressupostos el dia 30

El govern espanyol ja ha avançat la xifra de dèficit que preveu per al 2012 i el sostre de despesa, però la Comissió Europea li exigeix que presenti tots els detalls dels pressupostos per a aquest any. L'executiu de Rajoy ho farà el 30 de març. Tot i que Espanya ha tirat pel dret i ha presentat l'objectiu de dèficit sense tenir en compte l'acord amb Brussel·les, Madrid negocia des de fa setmanes amb els governs europeus per convèncer-los de la necessitat de repartir les retallades en dos anys.

França ja ha donat suport a Espanya i Alemanya ha deixat la porta oberta a estudiar una flexibilització de l'objectiu. Tenir el suport de l'eix franco-alemany és clau. Rajoy també compta amb el suport, tot i que més discret, dels estats membres amb una situació semblant a la d'Espanya -Portugal i Itàlia-, que volen revisar els seus objectius.

Abril: dèficit del 2011

Eurostat presenta les seves dades de dèficit públic dels socis

La primera sorpresa per al govern central podria arribar el 23 d'abril. L'oficina d'estadístiques europea presenta les seves pròpies dades de dèficit del 2011 d'Espanya i la resta d'estats membres. Segons els mètodes de càlcul, la xifra podria ser inferior al 8,5% presentat pel govern espanyol. A partir de la dada d'Eurostat i dels pressupostos presentats per Madrid, la Comissió Europea (CE) començarà a analitzar la situació de les finances espanyoles.

Maig: informe de la CE

Brussel·les presenta la seva anàlisi dels comptes

La Comissió Europea presentarà al maig el seu informe sobre els pressupostos i decidirà si Espanya ha fet prou retallades o encara n'ha de fer mes. És l'informe definitiu per saber si el govern espanyol ha convençut Brussel·les sobre la necessitat de flexibilitzar el dèficit al·legant que les circumstàncies han canviat. Amb les previsions d'una recessió per a aquest any, la CE podria afluixar i acceptar el 5,8% marcat per Rajoy o demanar-li encara un altre esforç.

Juny: decisió final

Els estats membres decideixen si accepten revisar el dèficit

Basant-se en la recomanació de la CE, els governs europeus han de decidir si rebaixen oficialment l'objectiu espanyol per a aquest any. Si el socialista Hollande guanya els comicis francesos, Rajoy podria tenir un nou aliat convençut.

stats