CRISI RECTA FINAL DEL GOVERN ZAPATERO
Crònica 11/06/2011

Els mercats aturen els atacs del PP al dèficit autonòmic

L'ofensiva que va començar el cap de setmana passat per desacreditar la gestió socialista ha tocat sostre. Com a mínim, per ara. El govern espanyol i el PP van optar ahir per la treva i no atiar el foc.

J.r.
2 min

Madrid.L'executiu del PSOE està disposat a parlar de tots els àmbits que puguin contribuir a reduir la despesa però d'una manera discreta. Això és al Consell de Política Fiscal i Financera. Després d'una setmana de polseguera pública per la salut autèntica de les finances autonòmiques, ahir populars i socialistes van rebaixar la tensió per no donar més munició als mercats, molt neguitosos per si apareix de sobte una xifra de dèficit tan elevada que sigui impossible de digerir.

La pedra de toc d'aquesta batalla acarnissada ha estat Castella-la Manxa, que passarà de mans del PSOE a les del PP. El partit de Mariano Rajoy va assegurar fa una setmana que estava en "fallida total" i que devia 2.000 milions als proveïdors. Segons l'executiu sortint de José María Barreda això és fals i redueix el deute a 416 milions. Ahir, el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, va titllar la polèmica de "poc edificant" perquè "no condueix enlloc posar en dubte uns comptes públics, els espanyols, que han estat auditats aquí i a Brussel·les". Va confirmar que la situació s'estava "reconduint". De fet, Barreda i la futura presidenta, María Dolores de Cospedal, es reuniran a partir de dilluns per fer el traspàs de poders.

Els comptes es disparen

Seguint l'exemple de CiU a Catalunya, els populars asseguren que ells faran un exercici de transparència i explicaran "tota la veritat perquè això no és trair Espanya", segons ha admès aquesta setmana el vicesecretari general de comunicació del partit, Esteban González Pons. Per això Rajoy va ordenar auditories allí on entrin a governar per tenir amb exactitud tots els números. Fins ara, el PP ha fet denúncies de gran abast sense que ni tan sols s'hagués completat el procés de traspàs de papers d'un govern a l'altre. Els socialistes els han instat a fer públics també tots els comptes de les comunitats on ja tenien el poder durant els últims quatre anys, com ara Madrid i el País Valencià.

Les dades oficials de gener, febrer i març d'aquest any, que es van fer públiques fa uns dies, posen de manifest que la situació no és ni de bon tros la desitjable per als mercats, com ha subratllat aquesta setmana un informe de l'agència de mesurament de riscos Fitch, que va demanar un "esforç constant" als executius autònomics per garantir que compliran l'1,3% de dèficit pactat. A principis de setmana, l'agència de qualificació Moody's també va censurar que Catalunya plantegi duplicar el límit permès per la negativa del govern espanyol a pagar el fons de competitivitat. També es va posar en contacte amb el govern castellanomanxec "alarmada" per l'ofensiva del Partit Popular.

Segons les dades del ministeri d'Economia, la mitjana dels primers tres mesos de l'any se situa en el 0,46%, és a dir, que les autonomies gairebé s'han menjat la meitat del marge que tenen fins al mes de desembre. El volum global és de 4.995 milions d'euros, el doble que en el mateix període de l'any passat. No hi ha diferències per colors polítics: lideren el rànquing negatiu les Illes i Castella-la Manxa (fins ara del PSOE) i Múrcia, del PP.

Ara cal veure quant temps dura la treva entre Zapatero i Rajoy. Castella-la Manxa, que va tancar l'any passat amb un desbocat 6,47%, és a l'ull de l'huracà: si quan el PP auditi els comptes es confirmen les seves pors, es pot desfermar una tempesta imprevisible.

stats