LA CRISI DEL DEUTE
Crònica 13/01/2011

Els mercats donen una mica d'oxigen

Espanya va respirar ahir alleujada en veure que Portugal -després d'uns dies en què havia crescut la pressió sobre el seu deute- va poder vendre bons a uns interessos més baixos dels esperats.

àlex Font Manté
2 min
Les notícies que arribaven de diferents països europeus van impulsar ahir l'Íbex-35, que va viure la principal pujada en vuit mesos.

Barcelona.El mercats estan sense control: igual que cauen desmesuradament poden pujar de forma inesperada. Després de dies de pressió sobre Portugal, el país lusità va aconseguir vendre deute a uns interessos inferiors als previstos i va allunyar -temporalment- la por a la necessitat d'un rescat de la seva economia. La demanda per comprar bons portuguesos va triplicar l'oferta.

Espanya va rebre la notícia alleugerida: avui l'Estat ha de col·locar entre 2.000 i 3.000 milions d'euros més en bons a cinc anys.

"La baixada dels interessos respon a la col·laboració que Portugal està rebent del Banc Central Europeu", explica Santiago Niño Becerra, catedràtic d'economia de l'IQS. Aquesta setmana, el BCE va decidir ajudar Portugal comprant-li bons. El president del Banc, Jean-Claude Trichet, ha deixat clar que farà el que calgui per evitar que l'anomenada crisi del deute (que està dificultant que els països europeus puguin vendre bons) s'estengui des de Grècia i Irlanda a la resta de països europeus.

De totes maneres, encara que Portugal hagi parat el cop, "la qüestió no és si serà rescatada, sinó quan ho serà", segons Becerra. Segons la seva opinió, el pecat original de països com Portugal o Espanya va ser entrar a l'euro malgrat que les seves economies no eren prou sòlides. "L'euro ha camuflat els seus problemes durant tot aquest temps", explica. Els economistes estan d'acord que el principal handicap de Portugal ha estat històricament la baixa productivitat. I ho continua sent.

Tot i això, no tots els experts opinen igual. "Jo sóc menys determinista", explica José Carlos Díez, economista en cap d'Intermoney. Díez considera que, si bé és cert que Portugal ha entrat en una espiral de la qual costa molt sortir, és impossible predir si necessitarà el rescat. I el fet que el mercat donés ahir oxigen a Portugal reforça la seva tesi: "S'ha de ser molt prudent: amb les oscil·lacions que vivim cada dia és impossible veure la tendència del mercat". I conclou: "Amb aquestes condicions, parlar de demà és parlar de llarg termini".

Alegria a la borsa

Les notícies que arribaven de Portugal es van sumar als resultats que es van publicar a Alemanya. L'economia germànica va créixer un 3,6% durant el 2010, l'augment més gran registrat des de la reunificació del país, ara fa dues dècades. La dada contrasta amb la caiguda del 4,7% que es va registrar el 2009.

Sembla, per tant, que la primera potència europea ja s'ha recuperat de la crisi. No obstant, Niño Becerra alerta que el creixement pot ser enganyós. Com que més de la meitat de l'economia d'Alemanya es basa en l'exportació, ell creu que el país s'ha beneficiat dels plans d'estímul de països com Espanya, on s'han donat ajudes per a la venda de cotxes, per exemple. En la seva opinió, ara que els plans d'estímul s'estan acabant, Alemanya també ho notarà.

En qualsevol cas, les notícies d'ahir van portar l'alegria a l'Íbex-35, que va tancar amb un ascens del 5,4%, la principal pujada entre les borses europees i la més important dels últims vuit mesos al parquet madrileny. Això li va permetre acabar el dia per sobre dels 10.000 punts. Tots els valors de l'Íbex-35 van tancar en positiu, però els més destacats van ser els bancs. No és casual: ells serien els principals damnificats si, eventualment, Espanya necessités ser rescatada.

stats