LA CRISI DE L'EURO PÀNIC ALS MERCATS
Crònica 19/11/2011

Els mercats ignoren Rajoy

La prima de risc espanyola arriba als 503 punts respecte del bo alemany i només el BCE torna a parar el desastre. El candidat del PP, Mariano Rajoy, demana una treva, que segons els experts no arribarà.

Manel Manchón
2 min
Els mercats ignoren Rajoy

BARCELONA.Sense fre. Els mercats mantenen la seva desconfiança en la zona euro i castiguen especialment els països amb un deute més elevat, com Espanya, encara que hi hagi eleccions demà mateix i es consideri el candidat del PP, Mariano Rajoy, virtual guanyador.

Espanya va superar ahir Itàlia, segons les agències Reuters i Bloomberg, en la prima de risc, i es va situar en 525 punts respecte del bo alemany a deu anys. Era en el moment d'obrir els mercats i la prima del deute espanyol superava, per primera vegada des de l'agost, la italiana. Encara que després es va saber que es tractava d'un error tècnic, admès per les mateixes agències, i que la prima de risc espanyola havia arribat als 503 punts, va ser necessària, una altra vegada, la intervenció del Banc Central Europeu després dels nervis que es van generar. La compra de bons espanyols i italians va relaxar la situació a tots els països de la zona euro. Itàlia va tancar als 468 punts i Espanya als 441 respecte del bo alemany, amb un interès exigit en el mercat secundari del 6,37%, una mica per sota del 7%, que es considera zona de rescat.

Davant d'aquesta situació el mateix Mariano Rajoy va demanar "una treva" als mercats. "Espero que això es pari i s'adonin que hi ha eleccions, i que els que les guanyin han de tenir un marge mínim que ha de ser de més de mitja hora", va afegir en una entrevista a Onda Cero. L'entorn del candidat es mostra moderadament tranquil, en tot cas, per la situació. El responsable d'economia del PP, Cristóbal Montoro, va explicar que la prioritat és fer reformes per "treure la respiració assistida" a l'economia espanyola, i va assegurar que la situació actual de la prima de risc no és real, informa Joan Rusiñol.

Desconfiança en la zona euro

Però si el PP creu que pot hi haver un efecte Rajoy que tingui influència en la prima de risc -que obliga a pagar molt més per poder finançar el deute- els mercats estan deixant clar que estan preocupats per altres qüestions. El corresponsal del Financial Times a Espanya, Victor Mallet, ho veu clar: "No importa si guanya Rajoy o un altre candidat, sinó el que passa a Itàlia i a la zona euro, en la seva globalitat, perquè el que existeix és un pànic total, generat des de la decisió de perdonar part del deute de Grècia".

Per Mallet, Rajoy no ha aconseguit una imatge de gran dirigent entre els empresaris espanyols, però el que compta es "si es capaç o no de prendre mesures ràpides". Rajoy vol oferir missatges clars dilluns i dimarts mateix, per guanyar credibilitat i confiança. Des de les capitals europees el món financer i polític l'està esperant.

stats