Crònica 02/01/2012

Les mesures fan que el PSOE retiri la mà estesa

La primera fase de retallades anunciades pel nou govern han encès les alarmes al PSOE. L'oferiment de mà estesa llançat durant el debat d'investidura per Pérez Rubalcaba ara ja queda lluny.

Marc Colomer
2 min
Les mesures fan que el PSOE retiri la mà estesa

BARCELONA.L'oferiment de mà estesa per construir grans consensos entre els dos principals partits de l'Estat llançat pel cap de files del PSOE al Congrés, Alfredo Pérez Rubalcaba, durant el debat d'investidura per afrontar el temporal econòmic que afecta Espanya ara ja queda lluny. N'hi ha hagut prou amb la primera fase de les retallades anunciades pel nou govern de Mariano Rajoy perquè Pérez Rubalcaba -immers en la cursa per obtenir la secretaria general del PSOE- hagi retornat al to més agressiu de la campanya. Si més no en qüestions econòmiques i socials, PP i PSOE es dirigeixen a l'enfrontament. Una altra cosa ben diferent serà en els elements territorials.

Rubalcaba es va reunir dissabte amb l'equip econòmic del PSOE per avaluar les mesures i no va fer cap pronòstic dirigit a forjar una entesa amb el govern. És més, va augurar que les retallades de Rajoy no només no ajudaran la reactivació econòmica, sinó que crearan més atur i condueixen directament a una "greu depressió econòmica". Pel PSOE, el govern del PP fa "trucs comptables" quan diu que l'objectiu de dèficit del 2011 se superarà en dos punts (fins al 8% del PIB) per no reconèixer que durant la campanya van enganyar prometent que abaixarien impostos. Rubalcaba va carregar contra unes mesures que considera que recauran sobre les rendes mitjanes i baixes, i sobre joves i pensionistes, i que no s'acompanyen d'incentius per a la reactivació de l'economia.

Compareixença al Congrés

Davant d'aquesta situació, el líder de l'oposició va exigir la compareixença del president del govern espanyol al Congrés per explicar-se. Rubalcaba vol que Rajoy expliqui quines administracions han provocat la desviació del dèficit previst, i apunta a comunitats autònomes i ajuntaments, la gran majoria governades ara pel PP. El PSOE vol blindar-se així davant del discurs que la desviació del dèficit és responsabilitat de l'anterior govern. Per això va criticar que l'executiu de Rajoy utilitzi el dèficit de les comunitats autònomes per tocar els comptes de l'Estat, quan va opinar que haurien de ser les comunitats autònomes les que més han de retallar dèficit.

stats