Crònica 11/10/2011

Els metges de família alerten que es posa en risc la salut

A.g.m.
2 min
L'atenció als ambulatoris també pateix els efectes de les retallades, i hi ha metges que han d'assumir més de 40 visites al dia.

Barcelona.La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic) considera que les últimes retallades del departament de Salut "han traspassat la línia vermella que posa en risc la salut de la nostra població". Segons explica Dolors Forés, presidenta de l'entitat, els metges de família tenen "l'opinió general que té tothom" sobre les retallades. "Si s'ha de ser més eficients, ens hi hem de posar tots, però ens estranyen algunes coses", diu Forés. Tot i així, lamenta que "els forats d'ineficiència o malbaratament sembla que són la sanitat i l'educació, que són els pilars del benestar, i en canvi en altres serveis menys bàsics ningú s'hi posa".

La Camfic es mostra contrària a les últimes mesures que s'han adoptat, que creu que han afectat molt negativament l'atenció primària. "La continuïtat assistencial està en perill perquè s'ha fet una restricció tan dràstica del personal dels CAP que als pacients els han de visitar altres metges", expliquen. Les visites diàries dels metges han augmentat fins a situar-se per sobre de les 40 al dia. Les conseqüències més greus, però, són l'increment dels temps d'espera per a les visites a especialitzades i les proves diagnòstiques, que estan provocant retards en patologies greus. També hi ha hagut un augment de la demora en les visites d'urgències, que segons l'entitat "pot provocar problemes greus evitables".

"El que ens agradaria saber és fins on s'ha d'arribar per poder-nos organitzar", explica Dolors Forés. La presidenta de la Camfic creu que cada dia hi ha una notícia nova sobre l'abast de les retallades, en el sentit que seran més severes del que s'havia dit fins al moment. "Això no permet a professionals i organitzacions fer una planificació", lamenta. Forés demana que el Govern els digui clarament "fins aquí s'ha d'arribar, aquest és el full de ruta i aquests són els objectius".

Els metges de família reivindiquen que els ciutadans van més a l'ambulatori que a l'hospital, i demanen que polítics i mitjans de comunicació es fixin més en l'atenció primària. A més, recorden que ni ells ni altres professionals de la sanitat són els causants de la crisi, i que estan "posant tot l'esforç i professionalitat perquè les retallades afectin el mínim possible". Dolors Forés recorda que "el CAP sempre està obert", ja que "la gent que no pot ser atesa torna, i si no es substitueix un metge, visita el del costat, i si tanca un CAP es va al que hi hagi més a la vora".

La Camfic també reclama que es pensi més en el futur dels metges joves, incloent-hi els eventuals, els interins, els residents que acaben i els residents actuals. "Ens estan descapitalitzant del màxim valor que tenim en la medicina, que és l'humà. Tal com estan les coses, a molts no els quedarà més remei que marxar de Catalunya".

stats