SANITAT
Crònica 08/11/2011

Els metges faran dos dies de vaga

Els metges catalans faran dos dies de vaga -15 i 16 de novembre- per protestar contra la retallada i pressionar Salut pocs dies abans de les eleccions espanyoles del 20-N. La convocatòria divideix els sindicats.

Carles Arbolí
3 min
ELS FACULTATIUS ES PLANTEN I tiben LA CORDA AMB SALUT Els metges seran els primers a anar a la vaga, dimarts i dimecres de la setmana vinent, després que en els últims mesos hagin protagonitzat desenes de mobilitzacions per denunciar les retallades sanitàries. A la imatge, una de les protestes  que van fer aquest estiu els professionals de l'Hospital de Bellvitge.

BARCELONA.El sindicat Metges de Catalunya, majoritari entre els facultatius, vol aturar durant dos dies l'activitat assistencial als 65 hospitals i 427 centres d'atenció primària (CAP) per protestar contra les retallades i pressionar Salut perquè els professionals recuperin les condicions laborals prèvies a la tisorada. La convocatòria està programada per dimarts i dimecres de la setmana vinent i estan cridats a participar-hi els 16.500 facultatius dels centres de salut públics i concertats. Aquesta mesura de pressió, que s'executarà pocs dies abans de les eleccions espanyoles del 20-N, no ha estat ben rebuda per la resta de sindicats del sector.

CCOO ha qualificat d'"irresponsabilitat" la convocatòria de la vaga perquè "té com a únics objectius aconseguir reclamacions corporatives i mantenir privilegis intolerables d'uns quants treballadors, molt pocs, d'una de les empreses del sistema sanitari català", amb referència als funcionaris de l'Institut Català de la Salut (ICS). Tampoc des de la UGT es dóna, de moment, suport a la vaga de Metges de Catalunya. "En una situació tan crítica com l'actual, en què ens juguem el nostre model de sistema sanitari públic, no podem caure en el parany del departament de Salut, que vol dividir els treballadors", opinen.

El president de Metges de Catalunya, Albert Tomàs, va expressar ahir la seva sorpresa per la reacció de la resta de sindicats: "No entenc les sortides fora de to de companys d'altres sindicats". Tomàs, però, va admetre que l'aturada de dos dies "és difícil d'entendre per als usuaris i per als mateixos metges, que ja pateixen prou sacrificis salarials", però al mateix temps considera que "és l'única manera d'obligar Salut i les patronals a seure per frenar l'hemorràgia de les retallades i recuperar les constants vitals del sistema".

Condicions irrenunciables

El representant sindical dels facultatius confia que abans de la setmana vinent es pugui arribar a un acord amb Salut per desconvocar la vaga. La garantia que el pressupost de l'any vinent ja no inclourà més retallades a Salut i que els metges recuperaran les condicions laborals prèvies a la tisorada són les condicions que posa el sindicat. "No podem estar de braços plegats mentre es desmantella el sistema sanitari", va assegurar Tomàs, que va alertar que el Govern estaria preparant una retallada addicional del 4,8% a Salut per al pressupost del 2012, tot i que no en va saber donar més detalls.

Metges de Catalunya reconeix que anar a la vaga en les circumstàncies actuals pot tensionar encara més el sistema, però el seu president assegura: "Els primers en fer vaga han estat els mateixos responsables de l'ICS, que han decidit tancar els hospitals durant cinc dies a l'any. Per tant, ara ningú ens pot acusar d'augmentar les llistes d'espera amb l'aturada de dos dies quan, en menys d'un any, hem passat de 10.000 a 17.000 pacients en llistes d'espera quirúrgiques".

Negociacions amb l'ICS

Sobre les negociacions entre l'ICS i els sindicats per estalviar 45 milions d'euros entre els professionals dels vuit hospitals públics abans de finals d'any, Metges de Catalunya assegura que la situació està estancada, ja que la proposta és la mateixa que els van fer fa uns mesos, i continua sent "inassumible" perquè "no hi ha garanties". El sindicat també lamenta que l'ICS va començar a fer retallades sense parlar amb ells i que només els han cridat a negociar en l'últim trimestre.

La resta de peticions per desconvocar la vaga són que no es facin més contractes de 25 hores setmanals als metges; que els complements de jornada completa i d'exclusivitat de l'ICS es substitueixin per un, anomenat d'atenció hospitalària, que englobi els dos existents, i que s'implanti un conveni mèdic sobre les relacions laborals dels metges, amb els nivells retributius.

stats