ENERGIA
Crònica 02/09/2011

La mexicana Pemex s'endeuta Per fer fora Brufau de Repsol

Petróleos Mexicanos va anunciar ahir que s'ha endeutat en un 70% per aconseguir els 1.200 milions necessaris per comprar un 5% addicional a Repsol. La prioritat és destronar Brufau.

Ignasi Pujol
2 min
El director general de Pemex, Juan José Suárez Coppel, durant la roda de premsa d'ahir a Mèxic.

Barcelona.Per si encara quedava algun dubte, l'empresa estatal Petróleos Mexicanos (Pemex) va deixar clar ahir que una de les prioritats del seva aliança amb la constructora espanyola Sacyr -anunciada dilluns i segons la qual passen a gestionar conjuntament el 29,8% de Repsol- és destronar Antoni Brufau, president executiu de Repsol, amb qui el president de Sacyr, Luis del Rivero, té una guerra oberta des de fa temps.

El director general de Pemex, Juan José Suárez Coppel, va dir ahir a Mèxic que l'objectiu és "separar el càrrec de president del consell de la posició de director general", un desafiament frontal a Brufau, president i conseller delegat de la petroliera espanyola.

El primer executiu de Pemex, quart productor mundial de cru i principal font d'ingressos del govern federal, va anunciar que la companyia disposa ja dels prop de 1.200 milions d'euros necessaris per comprar un 5% addicional del capital de Repsol, tal com es va comprometre en el pacte de sindicació d'accions amb Sacyr.

El 70% d'aquest import (840 milions) procedeixen d'una col·locació de deute que la companyia va realitzar ahir mateix. La resta correspon a fonts pròpies. El principal interrogant, no aclarit ahir per Suárez, continua sent què ha portat Pemex (que ara té un 4,81% de Repsol) a fer un gir de 180 graus en la seva tradicional postura de suport a Brufau. I més tenint en compte que cada dia que passa el 5% de Repsol incrementa el seu valor. De fet, les accions de la petroliera s'han revaloritzat un 8,81% des de l'anunci del pacte amb Sacyr. A efectes pràctics això vol dir que el 5% de Repsol valia ahir 30 milions d'euros més que dimecres. Un total de 1.255 milions.

El paper de Sacyr

Sacyr, que a diferència de Pemex no invertirà ni un euro més per incrementar el seu 20% de Repsol, vol tenir més protagonisme en l'estratègia de la companyia, que té CaixaBank com a segon accionista, amb un 12,8%. L'objectiu final és maximitzar el valor de la seva inversió a Repsol, però a curt termini interessava donar un cop d'efecte en un moment en què negocia amb la banca el refinançament del crèdit de 5.000 milions d'euros signat el 2006 per entrar a la petroliera.

Suárez va explicar que l'aliança es fa "en el millor interès de Repsol i de nosaltres com a accionistes". Però Brufau -que ha titllat d'"assalt" el pacte- i els minoritaris no ho veuen així. El president de Repsol ha començat a preparar el contraatac, que podria passar per una batalla legal o per convidar algun gran grup del sector a llançar una opa sobre Repsol. De moment La Caixa calla. La seva prioritat és preservar Gas Natural, de la qual controla el 67% juntament amb Repsol.

stats