ATAC A LA FAUNA
Crònica 30/04/2011

Un miler de gripaus protegits moren enverinats a Montjuïc

M.o.
2 min
Un exemplar de tòtil o granota pintada ( Alytes obstetricans ), una espècie protegida de gripau.

Barcelona.Qui i per què enverina gripaus a Montjuïc? Aquestes són les preguntes que tenen sobre la taula els Mossos d'Esquadra i el cos d'Agents Rurals de la Generalitat arran de l'aparició, la setmana passada, de prop d'un miler de cadàvers de tòtil, una espècie protegida de gripau, als estanys dels jardins del Teatre Grec, a la muntanya de Montjuïc, a Barcelona.

La mort massiva dels gripaus -la majoria capgrossos- va portar l'Ajuntament a engegar les investigacions a les basses d'aquests jardins, on va detectar mostres d'un dissolvent molt potent que també hauria acabat amb la vegetació aquàtica de les basses i que confirmaria que la mort de les granotes hauria estat provocada. Un cop extretes les mostres i restaurada l'aigua dels estanys, el consistori va deixar la investigació en mans de la Generalitat, i ja s'ha enviat una mostra de l'aigua i un exemplar dels gripaus morts a l'Instituto Nacional de Toxicología.

Una de les hipòtesis que s'estan estudiant, segons fonts pròximes al cas, és que l'enverinament podria anar dirigit a acabar amb el molest raucar dels gripaus de nit, que provocaria malestar entre la clientela dels establiments públics que hi ha a la zona. De moment, però, l'Ajuntament ho descriu com una simple "bretolada", tot i que el mes de juny de l'any passat ja van aparèixer morts molts exemplars de tòtil en aquestes mateixes basses, tal com van denunciar al seu moment biòlegs de la Universitat de Barcelona, que s'encarreguen del cens d'aquest animal. Aquest cop, la investigació tirarà endavant amb la intenció d'esbrinar com s'han enverinat els capgrossos. Els Mossos d'Esquadra ja han obert diligències i estan investigant un possible delicte contra fauna protegida.

Si fins ara el principal misteri dels estanys dels parcs barcelonins era la multiplicació de les tortugues de la Florida, abandonades pels seus propietaris en fer-se grans, ara l'enverinament de capgrossos de tòtil fa créixer la llista de successos i misteris.

stats