REORGANITZACIÓ FINANCERA
Crònica 27/03/2012

1.000 milions per Banca Cívica

Els consells d'administració de CaixaBank i Banca Cívica van aprovar ahir la integració de les entitats. L'operació es farà amb intercanvi d'accions, amb una valoració de 977 milions d'euros.

Toni Garganté
3 min
LES TORRES NEGRES DOMINEN EL MERCAT FINANCER ESPANYOL Les dues torres negres de CaixaBank (abans Criteria) i de La Caixa comparteixen l'estrella mironiana i amb la compra de Banca Cívica ara comanden el sector bancari espanyol, que lideren al davant del BBVA i Banco Santander.

BARCELONA.CaixaBank va certificar ahir a la nit la seva ascensió del quart al primer lloc del llistat de bancs per actius al mercat espanyol (vegeu el quadre). L'entitat que presideix Isidre Fainé va aprovar la compra de Banca Cívica per un valor de 977 milions d'euros. El pagament es farà amb accions, amb un canvi de cinc títols de CaixaBank per vuit de l'entitat andalusa, cosa que representa un preu d'1,97 euros per acció de Banca Cívica.

Això vol dir que finalment el preu de compra s'ha pactat per sota de l'última cotització de Banca Cívica de divendres (ahir la CNMV va suspendre les dues entitats a la borsa), que va marcar 2,2 euros per acció. És a dir, els accionistes de Banca Cívica rebran un pagament en accions un 11% inferior al valor de divendres, i tindran una pèrdua acumulada del 27% sobre el preu de sortida a la borsa (2,70 euros) del juliol passat. Per contra, la integració dels quatre accionistes de Banca Cívica (Cajasol, Caja Navarra, CajaCanarias i Caja de Burgos) al capital de l'entitat catalana els reportarà una participació del 3,4%, cosa que suposarà la reducció de la participació de La Caixa a CaixaBank, que passarà de l'actual 81% al 61%. Després de la conversió de totes les obligacions convertibles i de la recompra de participacions preferents de Banca Cívica, el percentatge que cotitzarà lliurement a la borsa serà del 35,6%.

L'operació es concretarà al tercer trimestre, a l'espera de les respectives assemblees de les entitats i les pertinents autoritzacions. CaixaBank comptarà amb 179.000 milions en dipòsits i 231.000 milions en crèdits. La capitalització borsària superarà els 16.000 milions, i l'entitat resultant tindrà 14 milions de clients i una quota de mercat mitjana al mercat espanyol en dipòsits del 14%, en crèdit a la clientela del 13,4%, i del 10,5% en total d'actius. La nota emesa ahir no diu res de la xarxa d'oficines (només cita la quota de mercat, que serà del 16,2%) i de la plantilla de la nova entitat.

Sense ajuts

La fusió per absorció no tindrà cap cost ni per a l'Estat ni per al sector financer, CaixaBank no ha demanat ajuts. Abans d'integrar-se, Banca Cívica se sotmetrà a un "exercici de provisions extraordinàries", segons destaca el comunicat.

A més, l'entitat que copresideixen Antonio Pulido i Enrique Goñi tornarà els 977 milions de finançament preferent rebuts pel Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) durant els 12 mesos següents al tancament de la fusió. En el moment de la integració es farà un ajust del valor dels actius de Banca Cívica per un import pròxim als 3.400 milions, que es registrarà contra reserves. D'aquesta manera, el sanejament no impactarà en els resultats i es complirà amb el reial decret per actualitzar la seva exposició immobiliària.

Sinergies de 540 milions

Les sinergies (els estalvis) de la integració assoliran un volum de 540 milions després del tercer any. Els costos de reestructuració s'estimen en 1.100 milions nets d'impostos.

Requeriments de capital

El capital de màxima qualitat (core capital ) agregat a desembre de l'any passat seria del 10,2%, mentre que el pròxim juny se superarà el 9% de capital (Tier 1) que demana Europa (EBA). A finals d'any també es complirà amb els requeriments de Basilea III. L'entitat que dirigeix el conseller delegat Joan Maria Nin mantindrà el dividend en 0,231 euros per acció per a l'any en curs. També seguirà amb el pagament trimestral de remuneració.

Morositat del 5,5%

El nivell de morositat de CaixaBank, situat el desembre passat en el 4,90%, augmentarà fins al 5,5% amb la suma de Banca Cívica. Amb tot, estarà per sota del 7,62% de la mitjana del sector. El nivell de cobertura serà del 82% (la mitjana es redueix al 58,2%, en dades del desembre passat). La liquiditat de la nova entitat arribarà als 24.000 milions (20.000 milions el desembre passat) i permetrà afrontar els venciments de deute majorista els pròxims tres anys.

Obra social

La nota de CaixaBank es limita a assegurar que es firmaran pactes i convenis per col·laborar en el desenvolupament de l'obra social en els territoris de les caixes que formen de Banca Cívica.

stats