MESURES PER COMBATRE LA CRISI
Crònica 25/08/2011

La minireforma laboral no convenç ningú

L'elevada taxa d'atur espanyola és una de les preocupacions fonamentals dins del país però també a Europa. El govern central torna a posar fil a l'agulla per posar-hi remei, però de nou topa amb crítiques d'arreu.

Ariadna Carbonell
2 min
Noves reformes La vicepresidenta segona i ministra d'Economia, Elena Salgado, als passadissos del Congrés de Diputats.

Barcelona.Al cap d'un any de l'última reforma laboral, el govern espanyol torna a introduir canvis per reactivar el mercat de treball -que té un 20% d'atur- i, de la mateixa manera que l'estiu passat, aquestes mesures no agraden a ningú. Els sindicats denuncien que la mini- reforma no farà altra cosa que fomentar la temporalitat. Les patronals, un cop més, acusen l'executiu de quedar-se curt.

Sigui com sigui, tot indica que el consell de ministres tirarà endavant demà amb els canvis, satisfacin o no els agents socials. Tot i que encara té marge de maniobra per introduir modificacions, l'equip de la vicepresidenta Elena Salgado suprimirà temporalment la norma que limita a 24 mesos el temps per encadenar contractes temporals, o el que és el mateix, les empreses ja no es veuran obligades a fer indefinits els treballadors que hagin passat dos anys contractats de manera no permanent. L'argument de la ministra: amb la situació actual, aquesta norma estimula que no es renovin aquests contractes. El punt de vista dels sindicats: aquest canvi no aconseguirà res més que fomentar encara més un mercat laboral excessivament temporal.

Crítiques dels empresaris

Més crítiques. Les dels empresaris, que troben a faltar les seves peticions sobre contractes a temps parcial. De fet, el govern sí que fa referència a aquest tipus de contractació a l'esborrany que aprovarà demà, però la limita al nou contracte de formació i aprenentatge per a joves de fins a 30 anys, que estarà vigent durant els pròxims dos exercicis, prorrogables a un tercer. Aquesta forma de contractació estableix que els joves treballin el 75% de la jornada laboral i dediquin la resta a formar-se. Una fórmula que no satisfà ni patronals ni sindicats, que consideren que no va a l'arrel dels problemes laborals dels joves, que pateixen un atur del 40%.

Precarietat juvenil

Segons les organitzacions empresarials CEOE i Cepyme, el nou contracte d'aprenentatge queda a "anys llum" de la formació dual de països com Alemanya -que combina un ensenyament teòric en centres formatius amb pràctiques remunerades en empreses-. Els sindicats hi posen un altre però. Creuen que l'ampliació fins als 30 anys de l'edat per acollir-se a aquest tipus de contracte fomentarà la precarietat entre aquest col·lectiu.

Però el consell de ministres de demà no se centrarà exclusivament en matèria laboral. Elena Salgado es feia ressò de les inusuals demandes dels més rics per pagar més impostos. Després de l'exemple del magnat nord-americà Warren Buffett i dels setze multimilionaris francesos que van demanar al president Nicolas Sarkozy pagar un tribut per contribuir a fer que el país surti de la crisi, la ministra d'Economia va deixar entendre en una entrevista a la Cadena SER que demà els adinerats espanyols tindran una sorpresa.

No hi haurà un nou impost sobre grans fortunes, però la porta és oberta per augmentar-los la pressió fiscal, o això es desprèn de les paraules de la ministra. En tot cas, Salgado té l'opció de recuperar el gravamen al patrimoni, que tot i que no s'ha eliminat, actualment està bonificat al 100% i, per tant, no es paga. Ella mateixa va dir que es pot estudiar "en 24 hores".

stats