CRISI INTERNA AL FIANNA FÁIL
Crònica 18/01/2011

El primer ministre d'Irlanda desafia els crítics del seu partit

El ministre d'Afers Estrangers irlandès, Michael Martin, va llançar ahir un atac sorpresa contra el primer ministre. Tot i l'ensurt, ni la moció de confiança i ni la revolta al propi partit prosperaran.

Eva Ontiveros
3 min
El primer ministre d'Irlanda, Brian Cowen, ahir a Dublín. El líder de la coalició de govern se sotmetrà a una moció de confiança.

Corresponsal a londresMicheal Martin, l'encara ministre d'Afers Estrangers irlandès, va reclamar ahir un vot de confiança en contra del premier Brian Cowen. Segons Martin, tant ell com alguns dels seus col·legues creuen que el seu partit, el Fianna Fáil, que governa en coalició amb el Partit Verd, necessita un nou líder per sobreviure en el difícil clima polític i econòmic que castiga el país.

Per la seva banda, Cowen va dir que una dimissió no seria el millor per a Irlanda i, per tant, no té cap intenció de deixar el seu càrrec. El primer ministre, però, va concedir que la moció es decideixi avui dimarts en una votació secreta. El president del Parlament i company del Fianna Fáil, John Curran, va afegir que no tenia notícia que cap altre ministre comparteixi el punt de vista de Martin i confia que el càstig contra Cowen no prosperarà.

Líder en hores baixes

Tot i així, el cop de Micheal Martin arriba en un mal moment per al primer ministre, o taoiseach en irlandès. Cowen no només ha de pensar en com sortir de la crisi després de l'espectacular caiguda del Tigre Celta, sinó que també ha de fer front a una moció de confiança per part de l'oposició. Per si fos poc, tampoc ajuden les recents revelacions d'una reunió informal en un camp de golf entre el primer ministre i Sean FitzPatrick, aleshores cap del fallit Anglo Irish Bank. La trobada va ser el 2008, poc abans que Cowen anunciés un aval multimilionari d'euros per a aquesta entitat bancària, en l'origen de la crisi irlandesa. El taoiseach sempre ha insistit que no va intercanviar favors polítics amb cap entitat, però la seva posició i credibilitat cada dia és més precària des que Irlanda es va veure obligada a acceptar un rescat d'última hora per part de la Unió Europea i del Fons Monetari Internacional.

FitzPatrick , que ja va ser interrogat per la policia en el passat, segueix sent investigat pel seu paper en el daltabaix de l'Anglo Irish Bank i encara s'han d'aclarir més detalls sobre les seves accions.

L'ambició de Martin

El futur a mitjà termini per a Brian Cowen i per al Fianna Fáil tampoc és gaire encoratjador. El proper mes de maig hi haurà eleccions generals i Micheal Martin té l'ambició de ser el proper líder del partit. En un gest magnànim, Martin va dir ahir que Cowen podria seguir com a cap de govern fins a les eleccions, però que hauria de deixar el liderat del partit per donar una oportunitat al Fianna Fáil de tornar a guanyar.

"El proper líder del Fianna Fáil haurà de fer front a un gran repte, la tasca extremadament àrdua de reconstruir el partit", va assegurar el titular de la cartera d'Afers Estrangers. Martin ha tingut uns dies bastant moguts. Justament diumenge passat va presentar la seva dimissió com a ministre, però Cowen la va rebutjar. El cap del govern irlandès va argumentar que era una acció innecessària en un moment com aquest. Martin no va desaprofitar l'ocasió i durant la roda de premsa posterior va avançar que el futur del partit penjava d'un fil prim.

El país davant del partit

La principal crítica de Cowen envers Martin és que, en un moment de crisi com aquest, el més important és defensar el país, i no pas el partit. Segons el taoiseach , el futur del Fianna Fáil és "important", el d'Irlanda és "primordial". Cowen està disposat a continuar amb les seves obligacions fins al final, però qui tindrà l'última paraula seran els seus companys de partit.

Si el Fianna Fáil vol desfer-se de Cowen com a líder, necessiten la signatura d'una quarta part dels seus diputats per promoure una moció de confiança. Per agilitzar la tasca i no allargar l'agonia, Cowen ha ofert la possibilitat d'un vot secret per avui dimarts.

El partit presenta fissures que, de moment, no arriben a falla tectònica. La veu de Noel O'Flynn, fins ara l'únic diputat del Fianna Fáil que ha fet una crida als seus companys perquè s'arrauleixin darrere de Martin, sona en el buit. Mentre que altres figures amb més ressò, com ara la de la vice-primera ministra i titular d'Educació, Mary Coughlan, o el president del Parlament, John Curran, han anunciat el seu suport a Cowen, convençuts que el taoiseach superarà la moció. Els pronòstics són encoratjadors per al primer ministre.

stats