Crònica 23/01/2012

Anouar Malek "La missió dels observadors a Síria és una farsa"

Denúncia El periodista algerià Anouar Malek va abandonar la missió de la Lliga Àrab fa dues setmanes perquè creu que és una estratègia del règim per mantenir-se al poder

Carme Riera Sanfeliu
1 min
Malek ha patit un intent d'assassinat a Síria i ara, a França, rep trucades que l'amenacen de mort.

Com veu la decisió de la Lliga Àrab de prolongar la missió?

L'informe que el cap dels observadors va presentar ahir és completament fals. Tota la missió és una farsa. El règim la controla. Els observadors no poden treballar, estan sota vigilància i amenaça constant. La Lliga Àrab ha de deixar pas al Consell de Seguretat de l'ONU.

Quina és l'estratègia del règim?

Tot s'hi val per mantenir els observadors en silenci. Ens espiaven i a mi em van enviar fotografies que m'havien fet a l'habitació de l'hotel per demostrar que em tenien controlat. Vaig patir un intent d'assassinat a Síria i ara [a França] em truquen per dir-me que em degollaran.

Quina realitat volen amagar?

Crims de guerra. Els morts omplen els carrers, les places i els edificis. Les víctimes són soldats però també civils: homes, dones i nens. Jo mateix he vist com mataven un nen de cinc anys. He arribat a veure una quinzena de morts al dia a Homs.

La resta d'observadors comparteixen la seva opinió?

N'hi ha que pensen com jo, però d'altres -sobretot els que manen- estan al servei de les autoritats sirianes. Alguns també han abandonat la missió, però n'hi ha que no poden fer-ho perquè els seus països no els ho permeten.

Hi pot ajudar la trobada de demà dels ministres d'exteriors de la UE?

Les sancions que poden aprovar per a Síria al règim no li importen. L'únic moviment útil ara és enviar una missió internacional legítima i hi ha prou proves per fer-ho. També cal ajudar l'oposició a combatre el règim. Si no, només estarem donant més temps a Al-Assad per continuar matant el seu poble.

stats