RECTA FINAL DE LA PREPARACIÓ DEL REFERÈNDUM DE BARCELONA Reportatge
Crònica 06/02/2011

10-A: una missió per a la senyora Leo

Sara González
3 min
Solidaritat, Sarria-Sant

Quan ja ha complert amb la seva jornada laboral, al vespre, ja sigui amb la casa endreçada o per endreçar, tant se val, la Leo Delgado, una veïna de Sants de 54 anys, agafa bolígraf i llibreta i es reuneix amb la resta de companys que organitzen la consulta sobre la independència del 10-A. Els divendres per la tarda, l'única de la setmana que té lliure, recorre les escoles del districte per conscienciar les famílies sobre el dret a decidir. I els caps de setmana, sense falta, es dedica a recollir vots anticipats en una parada de Barcelona Decideix. "Mare, quan em podràs cosir el botó de la camisa?", li pregunta sovint una de les seves filles. "Quan siguem independents tindré temps", li respon la Leo, una de les 5.000 persones voluntàries de la ciutat que treballen contra rellotge per organitzar la consulta sobiranista.

El 10 d'abril, 730 urnes han d'estar distribuïdes en 365 col·legis electorals per poder donar facilitat de vot a 1,5 milions de persones. Una tasca titànica amb recursos molt limitats. Però, a falta d'economia, Barcelona Decideix es nodreix de la força del capital humà. Cada districte funciona autònomament perquè les característiques de cada zona de la ciutat requereixen l'ús d'estratègies diferents. Arrencar no va ser fàcil per a ningú. "A les primeres reunions, que van començar el febrer de l'any passat, passàvem guardioles perquè els voluntaris fessin donatius", explica Bruno Díaz, el coordinador de la plataforma del districte de Sants, un jove de 24 anys que compagina la seva feina de secretari del subgrup parlamentari de Solidaritat amb respondre correus electrònics sobre l'organització de la consulta.

A un ritme frenètic

Amb les primeres monedes van fer xapes, amb els diners de la venta de les xapes van fer samarretes i, amb els beneficis de vendre les samarretes sufraguen la compra de material electoral, taules, carpes i urnes. El dijous passat a la nit, la Leo tornava a estar reunida amb una quarantena de veïns voluntaris de Sants. La plataforma compta amb 700 adherits al districte i el suport de 50 entitats, però sempre falten mans per les parades de recollida de vot anticipat, una opció que va arrencar el 12 de desembre a la Barceloneta. "Per cada parada que es deixa de muntar, perdem un centenar de vots", advertia el coordinador de campanya de Sants, Xavier Vallès, a la reunió. El balanç al districte és d'uns 600 vots setmanals, però l'objectiu és arribar fins al miler.

La Leo no es rendeix, i fins i tot ofereix un megàfon que té a casa perquè el proper cap de setmana la plataforma vol donar difusió a la recollida de vot anticipat anunciant-ho de viva veu des d'un vehicle que recorrerà els barris. "És legal?", pregunta un voluntari. Davant el dubte, decideixen intentar-ho. Ho tenen tot ben estudiat: al Camp Nou no es recullen gaires vots, perquè hi va molta gent que no és de Barcelona, però la plaça i el mercat de Sants és una aposta segura. Avui, primer diumenge de mes, l'entrada al CaixaForum és gratuïta i, per tant, també pot ser un lloc de molta afluència per instal·lar-hi parada, recorda Maria Lluïsa Pahissa, de 58 anys, que, gràcies a la consulta, ha tornat a implicar-se en un moviment social. "A Sants existeixen unes complicitats que no hi ha en altres barris de la ciutat", assegura.

I té raó. El districte de Sarrià-Sant Gervasi no té una tradició associativa tan arrelada com altres punts de la ciutat. "Els voluntaris que tenim són gent que s'ha engrescat arran d'aquest projecte", assegura Jordi Fité, el coordinador de Barcelona Decideix de la zona. Malgrat ser un territori en què el PP acostuma a tenir bons resultats, després de fer molta pedagogia la plataforma ja compta amb uns 400 adherits. Però mai n'hi ha prou. Barcelona Decideix assegura que té garantits els efectius per al 10-A, però tot i això han demanat un cop de mà a voluntaris d'arreu de Catalunya tant per a la recollida de vot anticipat com per a la gran jornada. Més enllà de la mobilització organitzativa, la plataforma té un altre front obert: els locals de votació. Si bé el Govern ha confirmat que cedirà urnes per a la consulta, Barcelona Decideix encara manté el pols per aconseguir la cessió dels col·legis oficials de votació.

Consolidació i disciplina

No volen parlar de xifres d'èxit o de fracàs, però Bruno Díaz confia superar el 12,17% de participació que va tenir la consulta de la Diagonal. La fita no és fàcil. "Ja tenim un capital humà molt consolidat i equips molt disciplinats a cada districte", explica la responsable de relacions exteriors de Barcelona Decideix, Anna Arqué.

Contra rellotge, s'aprofita qualsevol ocasió per impulsar la iniciativa: cartelleria, festes o fins i tot una comparsa per a Carnestoltes. La Leo s'apunta a tot i hi intenta arrossegar el seu marit, tot i que no sempre ho aconsegueix. Mai abans havia participat en un moviment social. Ara és una de les milers de peces claus de l'engranatge del 10-A, la culminació del projecte que va néixer a Arenys de Munt.

stats