FUKUSHIMA, TRES MESOS DESPRÉS
Crònica 10/06/2011

Les mitges veritats del Japó

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Les mitges veritats del Japó

BarcelonaTres mesos després de l'accident de la central nuclear de Fukushima encara surten a la llum noves veritats sobre l'abast real de la catàstrofe. El govern nipó va admetre dimarts que la radiació emesa per la planta després de l'accident era superior a la indicada en principi. D'aquesta manera, acceptava la tesi de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica que l'accident va ser "subestimat". El govern del Japó va entonar un enèssim mea culpa per les incidències que havia ocasionat en no informar de manera transparent durant tot el desastre.

Des de l'onada gegant de l'11 de març, la societat nipona ha exigit més explicacions a tot el govern i ha denunciat la manca d'informació. Tant l'empresa que gestiona la central, Tokyo Electric Power (Tepco) com el govern i els organismes internacionals van començar aleshores una batalla informativa plena de contradiccions.

1. Les barres de combustible de tres dels nuclis sí que es van fondre

Contràriament al que va desmentir Tepco durant les tres primeres setmanes després de l'accident, sí que van quedar danyats els nuclis. Els operaris van començar a refrigerar quatre dels nuclis més afectats perquè no hi hagués cap risc de fusió nuclear. Però vint dies després del desastre, hi havia plutoni pel terra de la central. Finalment dimarts les autoritats van admetre que el combustible dels reactors 1, 2 i 3 de la planta podria haver-se fos, de manera que hauria traspassat els dipòsits que els envolten i s'hauria acabat acumulant fora dels tancs.

2. L'aigua contaminada feta servir per refrigerar sí que va arribar al mar

Un dels grans interrogants setmanes més tard de l'accident era què passava amb l'aigua de mar que es feia servir per refredar els reactors. Poc després es va saber que era altament contaminant i que s'estava vessant al mar com també ho estava fent l'aigua de les piscines de la central. El 6 d'abril Tepco anunciava que havien aconseguit parar la fuita d'aigua que s'havia format al reactor 2 i que els nivells de partícules radioactives al mar baixaven. Tot i això, encara perdura un radi d'exclusió marítima al voltant de la central.

3. La radiació ha estat molt més alta del que es va predir a l'inici

Segons l'últim informe governamental, les radiacions detectades a la planta de Fukushima són el doble de les que s'havien comptabilitzat a l'inici. L'últim índex registrat al Japó significaria una sisena part de la radiació de Txernòbil el 1986. Per tant, l'abast és molt més alt del que s'havia informat. Cal tenir en compte que en un primer moment el Japó va col·locar l'accident en el número quatre de l'escala de gravetat d'accidents nuclears, mentre que França l'elevava a sis. El 12 d'abril finalment es va anivellar al màxim de l'escala (el 7) i es va posar al mateix nivell que Txernòbil.

4. L'evacuació a un radi de 30 km serà obligatòria i permanent

De tres a vint i, finalment, a trenta quilòmetres. Són els radis d'evacuació que va anar ampliant el govern nipó a mesura que es coneixien les conseqüències de l'abast de la crisi. Havia de ser una decisió temporal, però els habitants no han pogut tornar a casa seva i els voltants de la planta són una zona fantasma.

5. Les partícules radioactives van contaminar aigua i aliments

Una setmana després de l'accident es van detectar elements radioactius en punts allunyats de la central i el govern va prohibir el consum d'aliments produïts a la zona de Fukushima. També es va estendre l'alarma per l'aigua de Tòquio. Les notícies es van minimitzar però encara no se'n saben les conseqüències.

6. Els treballadors sí que estaven exposats a radiacions massa altes

Al març tres treballadors van haver de ser hospitalitzats després de trepitjar un bassal d'aigua altament radioactiu. Això va estendre l'alarma sobre les condicions a la planta. Actualment els herois de Fukushima continuen exposats a radiacions superiors als nivells permesos.

stats