Crònica 29/03/2011

Una moda que ha evolucionat de l'escola religiosa a 'El Internado'

Lara Bonilla
2 min
Un uniforme té un cost inicial d'entre 150 i 300 euros.

BARCELONA.L'uniforme escolar sempre s'havia associat a una peça retrògrada i poc afavoridora, però els dissenys no només s'han actualitzat, sinó que algunes sèries de televisió, com El Internado , l'han tornat a posar de moda. Fins al punt que a Bacardí Textil, una botiga especialitzada en uniformes escolars, van rebre el curs passat la comanda d'una escola de Cambrils que volia el mateix uniforme que lluïen els actors de la sèrie. "Intentem adaptar els uniformes a la roba de carrer perquè no sembli que els nens van disfressats", diu la copropietària, Imma Vega, que ha percebut un augment de la demanda. Els pantalons tenen el mateix patronatge que els texans i hi ha escoles, com la Mare de Déu dels Àngels, on a secundària les nenes poden triar entre faldilla o pantaló. Vega explica que a les escoles on es pot triar, la majoria opten per la faldilla "i algunes inclús se l'escurcen".

Es calcula que un centenar d'escoles a Catalunya -totes concertades i privades- porten uniforme i la xifra arriba a 200 si es té en compte el xandall esportiu, segons dades d'El Corte Inglés, un dels distribuïdors especialitzats. Cada cop hi ha més escoles que, amb la pressió dels pares, s'interessen per introduir algun tipus d'uniforme a les aules. Una opció intermitja és la bata. Això és el que han fet a l'escola Jesús i Maria, on fins i tot en porten els estudiants de Batxillerat.

Al nostre país, l'uniforme s'ha associat sempre a les escoles religioses i a l'elit econòmica, però a les escoles anglosaxones hi és molt habitual. Un cas singular és el de l'English School, on fins i tot els professors porten uniforme, en aquest cas, un xandall. "És molt pràctic", diu la directora, Ada Moreno. "Des que anem tots uniformats hi ha més sensació d'ordre".

stats