Anàlisi
Crònica 05/02/2011

Els cinc moments Claus de la vida política de Hosni Mubàrak

Marc Vidal
2 min
El setembre passat Obama va rebre Abbas, Blair, Mubàrak i Sharon per tractar les negociacions de pau al Pròxim Orient.

Ningú no s'ho pensava fa 29 anys, quan va accedir al poder, que Hosni Mubàrak s'estaria tant de temps com a president. Pilot de combat de formació, va anar pujant a l'escalafó militar fins a comandant en cap de les Forces Armades i vicepresident egipci quan Anwar al-Sadat era al poder. La seva poca capacitat de lideratge i la falta de carisma no van ser cap obstacle perquè es convertís, amb l'ajuda dels EUA, en una peça clau en les relacions del món àrab amb Occident.

President per sorpresa

Va accedir al poder després de l'assassinat del president Sadat

El president Anwar al-Sadat va plantar cara al món àrab i va mirar cap a Israel, i ho va acabar pagant amb la seva vida. Era l'any 1981 i un soldats integristes el van tirotejar. Mubàrak, que era al costat de Sadat en el moment de l'atac, en va sortir il·lès. La successió va ser tan inesperada com ràpida. No seria l'únic atemptat a què sobreviuria. N'hi ha hagut almenys cinc més. Entre ells, el 1995 a Etiòpia, quan el seu cotxe va ser atacat però se'n va sortir.

L'acostament a Israel

La pau amb Israel i la represa de relacions amb el món àrab

Els primers anys del seu mandat van estar centrats en el trencament del boicot dels països àrabs per la pau signada a Oslo amb Israel el 1979. Jordània va ser el 1984 el primer país a restablir relacions diplomàtiques i la Lliga Àrab va decidir readmetre Egipte poc després. Mubàrak ha estat sempre el gran aliat dels EUA i Israel en les negociacions de pau amb els palestins.

Les reeleccions

Mubàrak va ser elegit tres cops sense eleccions

Un cop al poder, Mubàrak va revalidar el càrrec de president tres vegades -el 1987, el 1993 i el 1999- en referèndums enlloc de fer-ho a través d'eleccions. L'assemblea legislativa proposava un sol candidat que era ratificat per una amplíssima majoria a les urnes.

Les eleccions del 2005

Els EUA forcen unes presidencials amb més d'un candidat

Mubàrak va acceptar una reforma constitucional i va permetre que a les eleccions presidencials hi hagués més d'un candidat. Però va servir de ben poc. Als mitjans públics només hi va sortir ell i l'oposició va denunciar compra de vots el dia de les eleccions.

El declivi final

Aquest any tocaven eleccions presidencials amb el dubte de si Mubàrak es tornava a presentar.

I el dubte es va esvair fa pocs dies quan, per intentar abaixar la tensió provocada per les manifestacions contra ell, Mubàrak, que ara té 89 anys, va anunciar que mai no havia tingut intenció de tornar-se a presentar al càrrec. Tampoc no pensa presentar-se el seu fill Gamal, que molts veien com el seu successor natural.

stats